Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Konut Kredisi Faizleri Yuva Kurdurtmuyor! Krediyle Ev Alma Hayali Suya Düştü

Konut Kredisi Faizleri Yuva Kurdurtmuyor! Krediyle Ev Alma Hayali Suya Düştü

Ev alım satım işlemleri son yılların en kötü döneminden geçtiği için piyasanın düşmesi sadece nakit alımlarda uygunluk olduğu kaydedildi. Krediyle ev sahibi olmanın çok zor olduğunu ifade eden Antalya Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Vatandaş kredi çekemediği için ev alamıyor” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Konut Kredisi Faizleri Yuva Kurdurtmuyor! Krediyle Ev Alma Hayali Suya Düştü
MUHABİR: Arda Kır
Konut Kredisi Faizleri Yuva Kurdurtmuyor! Krediyle Ev Alma Hayali Suya Düştü


Enflasyon yüksekliği sebebiyle artan kredi faizleri ev alma hayali kuran yurttaşları vurdu. Son yıllarda gittikçe artan enflasyon ve düşen alım gücü sebebiyle yurttaşlar kredi ile ev alma hayali kuramıyor. Şu an 3 milyon TL’lik ev kredisi için en uygun kredi 120 aylık ödeme süresi ile toplam 11 milyon 216 bin 484 TL olarak bulunuyor. Aylık 93 bin 223 TL, toplamda ise 11 milyon 216 bin 484 TL olarak geri ödenmesi istenen ev kredisinin yüksekliği sebebiyle krediyle ev alma hayali rafa kalktı. Ev alım satım piyasası da büyük bir düşüş yaşarken evlerini satacak olan yurttaşlar ise piyasanın çok altına mülklerini satmak durumunda kalıyor. Genellikle nakit şekilde mülk alımı satımı yapılan piyasada ortalama olarak 2 milyon TL bedeli olan mülkün fiyatı 1.5 milyon TL’ye kadar geriledi. Yüzde 25 düşüş yaşanan piyasayla ilgili Akdeniz Gerçek’e konuşan Antalya Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, nakit alım satımları kastederek ev almanın tam sırası olduğunu ifade etti.

Konut Kredisi Faizleri Yuva Kurdurtmuyor! Krediyle Ev Alma Hayali Suya Düştü

“FAİZLERİN DÜŞMESİ İÇİN ENFLASYON DÜŞMELİ”

Piyasa hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan İsmail Çağlar, “Kredi faizlerinin yüksek olması alım gücünü tamamen bitirdi. Vatandaş kredi çekemediği için ev alamıyor. Ev fiyatları da tabana inmiş durumda. Bir yerin maliyeti şu an 2 milyon TL ise 1.5 milyon TL’ye inmiş durumda. Müteahhitlerin işi krediyle döndüğü ve ödeme zorlukları çekildiği için zararına evler satılıyor. Maddiyata acil ihtiyaç duyan kişiler mülklerini zararına satabiliyor. Şu an tam ev ve arsa alma zamanı. Merkez Bankası ve devlet bankalarında biraz düşme oldu, bu olur olmaz ev fiyatları çok olmasa da ev fiyatları arttı. Yılbaşına kadar kredi faizlerinin biraz düşeceğini, yılbaşından sonrada şu anki fiyatlara ev satın alınması pek mümkün değil. Kredi faizleri artık çok yüksek olduğundan insanlar ev alıp satmıyor. Paralarını faize yatırıyorlar. Bu durum ticareti de durdurdu. Ticaret dönmeyin vergi verilmiyor. Her alınan satılan mülkten vergi alınıyor ama ticaret sürmediği için devletin burada büyük bir kaybı var. Faizlerin düşmesi gerek, faizlerin düşmesi içinde enflasyonun düşmesi lazım” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin Mut'ta yoldan geçme katl*amı: Baba, oğul ve gelini öld*rdü

Mersin Mut'ta yoldan geçme katl*amı: Baba, oğul ve gelini öld*rdü