2024’ün sonlarında Metin Arolat, geçtiğimiz haftalarda Volkan Konak sahnede kalp krizi geçirip aramızdan ayrıldılar…TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de ağır bir kalp krizi sonucu yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Son zamanlarda artan kalp krizi haberleri hepimizi derinden üzüyor ve endişelendiriyor. Kalp krizi vakalarında yaşanan bu artışın altında, pek çok neden yatıyor olabilir. Covid-19 virüsü ve o dönem yapılan aşılar halen tartışılıyor…Rakamlar hiç iç açıcı değil; ülkemizde her yıl yaklaşık 250 bin kişiye kalp-damar hastalığı tanısı konuluyor ve maalesef bu hastaların 150 bini yaşamını kaybediyor.
Son yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle dünya genelinde görülme sıklığı hızla artan kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde de tablo maalesef benzerlik gösteriyor. Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları tüm ölümlerin yüzde 33’ünü oluşturuyor. Son olarak Volkan Konak’ın ölümü ile bir kez daha yüzünü gösteren ‘Kalp’ şakası olmayan hayati bir organımız… İşte bu gerçekle 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında farkındalık çalışmaları daha da hızlandı.
Covid 19 Tetikledi mi?..
Dünya Kalp Federasyonunun hazırladığı rapora göre, her yıl yaklaşık 18 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle erken ölürken bu rakamın 2030'da 23 milyona yükseleceği tahmin ediliyor. Kalp krizi ve ani ölüm vakalarındaki bu büyük artışın olası nedenleri üzerine birçok araştırma yapılıyor ve özellikle son yıllarda yaşanan Covid-19 pandemisinin bu durumla olan potansiyel ilişkisi konuşuluyor. Uzmanlara göre, Covid-19 mikrobunun doğrudan kalp kası ve damarları üzerinde zararlı etkileri olabileceği gerçeği var. Ayrıca Covid-19'un vücutta tetiklediği iltihaplanma süreçleri de kalp krizi risklerinde artışa sebep olabiliyor. Covid-19 geçiren kişiler uzun dönemde kalp ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği gibi sorunları da yaşayabileceği öngörüsü bugünlerin yine tartışma konularından. Bu durum sadece ülkemizde değil, tüm dünya genelinde en önde gelen ölüm nedenleri arasında yer alan kalp ve damar hastalıklarının ciddiyetini ortaya koyuyor. Sevgili okurlar, Covid-19’un kalp sağlığı üzerindeki etkisine hakkında Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes şu önemli bilgileri paylaşmış: "Unutmamalıyız ki, Covid-19 enfeksiyonunun kendisi doğrudan kalp kası ve damarları üzerinde ciddi hasarlara yol açabilen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Covid-19 enfeksiyonunu klinik olarak belirgin semptomlarla geçirmemiş kişiler bile, bu virüsün potansiyel olumsuz etkilerine maruz kalmış olabilir. Yani pandeminin başlangıcından bugüne toplumun büyük bir çoğunluğunun Covid-19 mikrobuna maruz kalmış olduğu düşünülürse bu mikrobun kalbin üzerinde çeşitli etkileri olabileceği ve uzun vadede kardiyovasküler sistemde bozukluklara yol açabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir."
Kalp Masajını Herkes Yapamaz!
Değerli okurlar, kalp kiriz haberleri sonrası ‘kalp masajı’ konusunda gündeme gelen bir diğer önemli konu. Ancak bu masajın da şakası yok! Uzman olmayan kişilerin kalp masajı yapması çalışan kalbi de durdurabilir. Uzmanlara göre, kalp krizi geçiren kişinin sırt üstü yatırılarak hareket ettirilmemesi, nefes almayı engelleyen mekanik durumların kontrol edilmesi ve 112 acil ambulansı aramak ve ambulansı çağırmak. Unutmayın, bilmeyen birinin kalp krizi geçiren birine müdahalesi sağlıklı sonuçlanamaz. Kalp masajının yanlış yapılması, kalp çalışırken kalbin durmasına neden olur. Kalp masajını doktor, acil tıp teknisyenleri, hemşireler yapabilirler.
Sevgi&Saygı