Su en önemli yaşam kaynağımız. Peki suyumuzu korumak, kollamak, su kaçaklarını ve arızalarını gidererek tasarruf sağlamak özetle bir damla suyun boşa gitmemesini sağlayan kurum kim? Antalya’da ASAT, İstanbul’da İSKİ… Gelin bu iki güzide kurumun su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için ‘su kayıp ve kaçak’ adına yaptıkları çalışmaları, yatırımları ve hedeflerini karşılaştıralım… 

İklim değişikliği ve artan nüfus, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasını her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Özellikle büyük şehirlerde su yönetiminin etkin bir şekilde sağlanması hem ekolojik dengeyi korumak hem de gelecekte yaşanabilecek su krizlerini önlemek açısından kritik bir rol oynuyor. Şebeke altyapısındaki arızalar ve sızıntılar nedeniyle sisteme verilen suyun bir kısmının kaybolması ya da sayaç kullanmadan yapılan su tüketimi "su kayıp ve kaçağı" olarak tanımlanıyor. 

Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü(ASAT), ilimizde içme suyu şebekesindeki su kayıplarını azaltmak amacıyla kapsamlı yatırımlar gerçekleştirmekten geri durmuyor. Çünkü su kayıp ve kaçak oranı ne kadar düşükse, suyun daha verimli kullanıldığı ve altyapının daha iyi korunduğu anlamına geliyor. ASAT 2019’dan itibaren yaklaşık 11 milyar tl’lik yatırım yapmış. ASAT’ın yaptığı yatırımlar arasında; boru yenileme çalışmaları, nokta arızaların giderilmesi, su üretim tesislerinin yenilenmesi ve SCADA sistemlerinin kurulumu ve revizyonu yer alıyor.  ASAT bu projelerle, içme suyu şebekesindeki kayıpların minimize edilmesi ve şehrin su yönetiminde verimliliğin artırılması adına da toplam 635 adet depo tadilatı ile 205 yeni depo yapımı gerçekleştirdi.  Su tasarrufu ve su kayıplarını önlemek amacıyla da ASAT 2019-2024 yılları arasında yaklaşık 315 bin yeni sayaç da değiştirmiş.

İSKİ: Hedef %15…

Megakentimiz de kaçak su konusunda çok hassas. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), yaptığı yatırımlar ve aldığı tedbirler sayesinde milyonlarca metreküp suyun boşa gitmesi önlemiş durumda. İSKİ, 5 yıl önce yüzde 22,31 olan su kayıp ve kaçak oranı, yapılan yatırımlar ile 2024 yılı sonunda yüzde 18,63’e düşürmeyi başarmış. Bu miktar, İstanbul’un 50 günlük su ihtiyacına denk geliyor ve 2,2 milyon insanın bir yıllık su tüketimini karşılayabiliyor. İstanbul’a her gün ortalama 3 milyon metreküp içme suyu sağlayan İSKİ’nin bu çabası önemli. Çünkü İSKİ, son 5 yılda yaptığımız çalışmalar sayesinde 150 milyon metreküp su kaybının önüne geçmeyi başarmış. İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, kayıp kaçak oranının düşürülmesi, su kaynaklarının korunması ve İstanbul halkına kesintisiz hizmet sağlanması için İSKİ’nin çalışmalarına devam edeceğine ve hedeflerinin su kayıp ve kaçak oranını % 15 seviyesine kadar düşürmek olduğu bilgisini verdi. 

ASAT’ın Hedefi %25…

Sevgili okurlar; son 5 yıl içerisinde yaşanan ekonomik kriz, yangın, sel, deprem ve belediye başkanımızın sağlık süreci gibi zorluklara rağmen, ilimizin gururu ASAT da su kaçağını önleme adına yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 

ASAT Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Osman Sütçü, 2020 yılında Antalya’nın 5 merkez ilçesinde su kayıpları oranı %44,98 iken, yapılan yatırımlar ve iyileştirme çalışmaları sonucunda 2024 yılı sonunda bu oran %40,04’e düştüğünü ve hatta İl genelinde ise su kayıp oranı yaklaşık %34 seviyesine gerilediğini paylaştı. Ama ASAT da bu rakamı yeterli görmüyor. ASAT’ın, 2028 yılı itibarıyla su kayıplarını önlemede hedefi  %25… Bir damlası çok değerli olan suyumuza sahip çıkan, koruyan her kurum, kuruluş başımızın tacıdır…