Emin Çölaşan tarafından 1989 yılında yazılan “Turgut Nereden Koşuyor” adlı bir kitap vardı, bilenler bilir…Emin Çölaşan’ın en çok satılan kitabı oldu ve Türkiye’yi sallamıştı. Kitap dönemin başbakanı Turgut Özal ve ailesinin yaşamını konu ediyordu…Yani bir yerde servet yükselişini, büyümesini…Şimdilerde de çölün içinde adeta sıfırdan inşaa edilen bir şehrin yani Dubai’nin müthiş büyümesine tanık oluyoruz. Çünkü artık Dubai sadece gösterişli yapılardan ibaret değil. Bugün Birleşik Arap Emirlikleri ve özellikle Dubai, dünya genelinde milyoner göçünün yani servet sahiplerinin yeni çekim merkezi konumuda. Geçtiğimiz yıl tam 6 bin 700 milyoner Dubai’yi tercih etti. 

Çikolatasıyla bile dünyayı etkisi altına almayı başaran Dubai’ye olan ilginin hızına erişmek artık imkansız.  Yani artık Dubai artık sadece bir devasa gökdelenlerin olduğu yaşam merkezi değil, aynı zamanda küresel sermayenin ve iş dünyasının en önemli merkezlerinden biri. 2023 yılında 6 bin 700 milyoner Dubai’yi tercih ederek, şehri ABD ve Singapur’un iki katı kadar servet çekme başarısına ulaştırdı. Bugün gelinen nokta itibariyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), sunduğu vergi avantajları, iş dostu ortamı ve yüksek yaşam kalitesi ile dünya çapında en fazla servet çeken ülke konumuna geldi. Öyleki son yıllarda Dubai’ye milyoner göçü çok hızlı bir şekilde akıyor ve bu da küresel ekonomik dengeleri yeniden şekillendiriyor. Yani çok değil ülkemize uçakla 3,5 saat uzaklıktaki bir yerde tüm dünyanın zenginleri toplanmış durumda.

Peki Dubai bunu nasıl başardı? Anlatalım… Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), sunduğu vergi avantajları, iş dostu ortamı ve yüksek yaşam kalitesi ile dünya çapında en fazla servet çeken ülke konumuna geldi. 2023 yılında 6 bin 700 milyonerin Dubai’yi tercih etmesi, şehrin küresel finans ve yatırım merkezi olma yolundaki hızlı yükselişini gözler önüne seriyor. Konuyla ilgili Vartur Emlak CEO’su Şerif Varlı’nın verdiği bilgiler çok çarpıcı. Varlı’ya göre dünyadaki herhangi bir şehre yerleşme hakkına sahip olan milyonerler, servetlerini en iyi değerlendirebilecekleri yerleri seçiyor. Son yıllarda en çok tercih edilen şehir de açık ara Dubai olmuş durumda. Öyle ki,geçtiğimiz yıl sadece BAE’de 200.000 yeni şirket kuruldu. Yani Dubai, sadece bireysel servet sahiplerini değil, aynı zamanda onların ailelerini ve işlerini de kendine çekiyor. 

Milyonerlerin Gözdesi Dubai…

Dünya genelinde servet sahipleri ülkelerini değiştirip yeni şehirler, yeni destinasyonlar aradılar. Çin, 15.200 milyoner ile en fazla kayıp veren ülke olurken, onu 9.500 milyoner kaybı ile İngiltere takip etti. Hindistan 4.300, Rusya ise 3.000’den fazla milyoner kaybetti. Buna karşılık Dubai, Singapur ve ABD’yi ikiye katlayarak en çok tercih edilen şehir oldu. Bu servet zengini milyonlerler nereyi tercih etti dersiniz tabi ki Dubai’yi… 2023’te en fazla milyoner göçü alan şehirler sıralamasında; Dubai: 6.700 milyoner, ABD: 3.800 milyoner, Singapur: 3.500 milyoner, Sidney: 3.200 milyoner ve Toronto: 2.500 milyoner oldu. Bu rakamlar, Dubai’nin küresel finans ve iş dünyasında nasıl bir çekim merkezi haline geldiğini kanıtlıyor.

Türkler de Dubai’ye Yatırım Yapıyor… 

Dubai’ye Türklerin de ilgisi büyük. Sadece 2024 yılında Türk yatırımcılar Dubai’ye 3 milyar dolar yatırım yaptı ve bu rakamın 2025 yılına kadar 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca, Dubai’de yaşayan Türk gurbetçilerin sayısı 20 bini aştı ve şehir her yıl 130.000’den fazla Türk ziyaretçiyi ağırlıyor. Artan turist akını, yatırım fırsatlarına olan ilgiyi de beraberinde getiriyor. Öyle ki Dubai’den konut almak yeni bir trend olmuş durumda. Bir laf vardır; “Görünen Köy Klavuz İstemez” diye,  kesin olan bir şey var ki o da Dubai’nin bu hızlı yükselişi, önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek..

Sevgi&Saygı