Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kadın “Hükümet kadına baskı uyguluyor”

“Hükümet kadına baskı uyguluyor”

Dev Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm İş) Antalya Şubesi Eş Başkanı Didem Erkıvanç Türkay, AKP kadın politikasını eleştirdi, “12 yıllık AKP iktidarı döneminde kadın, hem beden hem iş hayatı üzerinde baskılamaya çalışan bir hükümet ile karşı karşıyayı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Hükümet kadına baskı uyguluyor”

Dev Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm İş) Antalya Şubesi Eş Başkanı Didem Erkıvanç Türkay, AKP kadın politikasını eleştirdi,  “12 yıllık AKP iktidarı döneminde kadın, hem beden hem iş hayatı üzerinde baskılamaya çalışan bir hükümet ile karşı karşıyayız” dedi.

Dev Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm İş) Antalya Şubesi Eş Başkanı Didem Erkıvanç Türkay, düzenlediği basın toplantısında,  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Aile ve nüfusun korunması” programını açıklamasını değerlendirerek, AKP iktidarının kadın politikalarını eleştirdi. Basın açıklamasına Eğitim Sen, Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu, Birleşik Haziran Hareketi temsilcileri katıldı.

Başbakan Davutoğlu’nun ‘Aile ve nüfusun korunması’ programı açıklamasını ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yaptığı ‘Kadınlar için en büyük kariyer anneliktir’ açıklamasını hatırlatan Türkay, “12 yıllık AKP iktidarı döneminde kadın, hem beden hem iş hayatı üzerinde baskılamaya çalışan bir hükümet ile karşı karşıyayız” dedi.

Didem Erkıvanç Türkay, “Kadıları iş hayatında görmek istemeyen bu zihniyet, işsizliğin sebebini de kadına bağlamış, çözümü de kadınların üretim alanlarından çekilmesinde bulmuştur. Aile kavramının kadın üzerinden kuran, çocuğun bütün sorumluluğunu anneye yükleyen bu program, aslında kadınların daha esnek, ucuz ve güvencesiz çalıştırılarak iş hayatından uzaklaştırılmasının ve ev kapatılmasının adımlarındandır” şeklinde konuştu.

 Turizm sektörünün yarısının kadın çalışanlardan oluştuğunu belirten Didem Türkay, “Esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın yoğun yaşandığı turizm iş kolunda kadınların çalışma koşulların kölelik seviyesindedir. Sezonluk otellerde çalışan kadın işçiler yılın yarısında işsiz kalmakta, askı uygulamasına maruz bırakılmaktadır. Kadın işçiler, hak ettikleri halde görevde yükselmeler engellenmektedir. Turizm de kadın yöneticilerin sayısı yaklaşıl yüzde 10 iken bu yasayla beraber yönetici olmaları imkansız hale gelecektir. Bunun yanı sıra yarı zamanlı çalışma, işin bitmemesi ve ikinci bir işçiye ihtiyaç duyumasın demektir. Bu  da mesaili çalışmanın yoğun olduğu turizm sektöründe iş verenin kadın işçe çalıştırmamasına veya kayıt dışı kadın çalıştırmasına sebep olacaktır” dedi.

Türkay, turizmde çalışan kadın işçiler olarak taleplerini şu ifadelerle sıraladı; “Kadın-erkek sayısına bakılmaksızın her iş yeri için bir kreş, sezonluk değil 12 ay iş, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi, kıdem tazminat hakkı, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin  kaldırılması, kadınlar ve erkekler için eşit doğum izni, pozitif ayrımcılık uygulaması, asgari ücretin bin 800 lira olması, stajyer sömürüsünün ve çocuk işçiliğin kaldırılması, taşeronlaşmanın kaldırılması, yıllık izin haklarımızı kullanmak istiyoruz.”

MÜHÜBE DEMİRBAŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ÇYDD’de abluka ve direniş

ÇYDD’de abluka ve direniş