Dersler, sınavlar, projeler, sosyal etkinlikler derken, bir bakmışsınız ki mezuniyet günü kapınızı çalıyor ve artık o kampüslerdeki günler geride kalıyor.

Ancak, mezuniyetin getirdiği duygular sadece sevinç ve mutluluktan ibaret değil. Bir öğrenci için mezuniyet, iş hayatına başlamayı ve yıllarca çalışacak olmanın başlangıcıdır. 

Birde iş bulma meselesi var. Yorucu bir süreç olacak…

Birçok mezun, mezuniyet günü sadece bir başlangıç değildir. Yıllar boyunca emek verilmiş, sabır gösterilmiş ve hedeflere doğru adımlar atılmıştır. 

Bu süreçte bazı öğrenciler için endişe ve belirsizlik de artabilir. İş arama süreci, kariyer hedeflerini gerçekleştirme baskısı ve geleceğe dair belirsizlikler, mezun olan birçok öğrenciyi sarsabilir.

Mezuniyet sonrası ruh halini anlamak, her öğrencinin deneyimlerine ve beklentilerine bağlı olarak değişebilir. 

Kimi öğrenciler için bu süreç, büyük bir başarı ve özgüven kaynağı olabilirken, diğerleri için belirsizlik ve endişe dolu bir dönem olabilir. Ancak, önemli olan bu duyguları kabul etmek ve üzerine çalışmaktır.

Mezuniyet sonrası ruh halini dengelemek önemlidir. Kendinizi koruyun gençler. Yoksa faturası daha ağır oluyor.  

Kariyer danışmanları, mezuniyet sonrası planlama atölyeleri ve mezunlarla iletişim ağı gibi kaynaklarla aklınızı bulandırmayın. Emin olun hiçbir işe yaramıyor.

Tek yapmanız gereken kabullenmek. Kabullenmek, muazzam bir başlangıçtır. 

22-24 yaşındasınız. 30-35 yıl boyunca çalışacağınızı, patronların sizin üzerinize basarak para basacağını ama sizin şu an ki Türkiye koşullarına göre yorum yapacak olursak yarı aç yarı tok olarak hayatınızı sürdüreceğinizi kabullenmeniz gerekir.

Kabullenmek iyidir.

Hayalperest olmaktan iyidir.

Durumu kabullenip gerçekçi davranırsanız belki 20-25 yıl çalışırsınız.

Başarılar