Uzun zamandan bu yana genel manada piyasalar denetimsiz. Bu cümleden ne mana çıkıyor, merak ettiğinizi biliyorum. Bir zamanlar ülkemizde özellikle koruyucu hekimlikle ilgili olarak kontrol ve denetim ekipleri oluştururduk.
Ekibin yapılanmasında 1 çevre sağlığı teknisyeni, 1 veteriner, 1 zabıta memuru, zaman zaman ihtiyaca göre 1 doktor, aynı şekilde 1 kimya mühendisi, ihtiyaç halinde 1 güvenlik görelisi polis memuru olarak tek arabayla şehirlerimizde tüm gıda imalatının satış ve pazarlamasının yapıldığı mekanlar denetlenerek GMT. Ne ilgili yönetmeliğe ve Hıfzıssıhha yasasına, aykırı davranan esnafa, durumuna uyan cezai uygulamalarda bulunarak ve mükerrer denetimler yapılarak insana, insan sağlığının korunmasına çok değer verilirdi.
Bu işleri biz o zamanlarda sağlık ve sosyal yardım, içtimai muavenet vekaleti olarak yapardık. İnsanlar, tükettiği her türlü gıdayı ve sıvı içecekleri, benzeri besin maddelerini, gözü kapalı, tereddüt etmeden tüketirlerdi. Zaman geldi piyasalar bu hale geldi. Bugün insanlar sağlıklarından endişe duymaktadırlar. Neden mi; çünkü günümüzde piyasalarda bilimsel ölçekte gerekli denetimler yapılmıyor. Caddede ve sokaklarda kaldırımlarda, kentlerin iz ve köşelerinde mobil ve sabit binlerce insan gıdalarla ilgili hassasiyeti göstermemekte, gıdalarla bulaşan hastalıklar hakkında bir dakikalık dahi eğitimi olmayan binlerce insan merdiven altı kültür dayalı gıdalar imal ederek tüketiciye arz etmektedir. Bu nedenle sıkça basında da sıkça yayınlandığı şekilde ÖZELLİKLE TAVUK ETİNDEN DÖNERLERDE, olduğu gibi birçok zehirlenme vakalarına tanık olabilmekteyiz. Hatta bu zehirlenmelerin ve ölümlerin en bariz sebebidir. Bu konuda en tehlikeli gıdalar arasında SALMONELLA mikrobudur. Öldürücüdür. Örnekleri çoğaltabiliriz. Bütün bunları sebebi piyasaların denetimsizliğidir. Bunun için gıda piyasalar konusunda, ilgili kurum ve kuruluşlar arası bir koordinasyon planı hazırlanarak gece ve gündüz, özellikle Pazar yerleri başta olmak üzere tüm gıda üretim ve satış yerleri sıkı şekilde denetlemelidir.
Birçok zehirlenme vakaları, gıda güvenliğinin sağlanamamış olmasındandır. Gıda terörü ve kimyasal terör denetlenmediği taktirde zehirlenme ve ölüm vakaları asla eksik olmayacaktır.
Günümüze kadar bu ve benzeri konularda durum defalarca yazılı basında dile getirilmişse de sonuç alınamamıştır. Zaten bütün ticarethanelerde ve bilhassa AVM'lerde paketlenmiş, endüstriyel gıdaların da insan sağlığı açısından temkinli yaklaşılması gerektiği unutulmamalıdır. Kaçak (ruhsatsız) çalıştırılan iş yerleri-gıda işletmeleri gereğince denetlenmediği taktirde zehirlenme ve ölüm vakalarının asla önüne geçilemez. Bu nedenle kurumlar teyakkuza geçmelidirler.