Bingöl’de aldığı dini eğitimle gönüllü olarak sahipsiz kadın cenazelerini yıkamaya başlayan Minenur Coşkun, 2021 yılından bu yana Bingöl Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde gassal olarak görev yapıyor. Coşkun, mesleğinin son yıllarda bilinirliğinin arttığını ve toplumda saygı gören bir hale geldiğini belirtti.

Gassallık, Gönüllü Başladığı Bir Görevden Mesleğe Dönüştü

Minenur Coşkun (29), aldığı medrese eğitiminin ardından sahipsiz kadın cenazeleri için gönüllü olarak cenaze yıkama hizmeti vermeye başladı. 2021 yılında Bingöl Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde gassal olarak çalışmaya başlayan Coşkun, bu alandaki deneyimlerini şu sözlerle paylaştı:

"Dini eğitimimdeki hocamın vesilesiyle gönüllü cenaze yıkamaya başladım. Sahipsiz cenazelerin yıkama hizmetini üstlendim. 2021’de Başkan Erdal Arıkan Bey tarafından işe alındım ve profesyonel olarak gassallık yapmaya başladım."

“Sadece Belediye Personeliyle Sahipsiz Cenazeler Defnedildi”

Coşkun, sahipsiz cenazelerin defnedilmesi sırasında karşılaştığı zorluklara değindi:

"İstanbul’dan Bingöl’e getirilen cenazeleri belediye hizmetiyle havaalanından alıp, sadece belediye personeliyle yıkayıp defnettik. Bir gün bir bayanın cenazesinin yıkanması gerektiği söylendi. Annemle birlikte o kadının evine gidip hem evini hem de bedenini temizledik. Bu, unutamayacağım bir deneyim oldu."

Covid-19 ve Deprem Süreçlerinde Derin İzler Bırakan Anlar

Coşkun, Covid-19 ve deprem süreçlerinde mesleğinin zorluklarını daha derinden hissettiğini ifade etti:

"Covid-19 döneminde annenin evlattan, evladın anneden kaçtığına tanık olduk. Adıyaman’dan gelen bir cenaze beni çok etkiledi. 3 çocuk annesi bir kadının hayat hikayesini dinledikten sonra cenazesine dokunmaya kıyamadım. Bu meslek, insanlara dair birçok acı hikayeyi dinlememi sağladı. En sevdiklerimden biri olan halamı yıkamak, mesleki olarak yaşadığım en zorlu süreçlerden biriydi."

2025'in En Şanslı Burçları Açıklandı: Bu Yıl Hangi Burcun Yılı? 2025'in En Şanslı Burçları Açıklandı: Bu Yıl Hangi Burcun Yılı?

“Ölü Yıkıyorum” Demek Önceleri Korkutuyordu

Mesleğin toplumdaki algısının değiştiğine dikkat çeken Coşkun, gassallığın geçmişte korkutucu bir meslek olarak görüldüğünü ancak artık değer verilmeye başlandığını belirtti:

"Gassal olduğumu söylediğimde insanlar önce ne olduğunu soruyordu. Dizilerde bu mesleğin işlenmesiyle gassallık normalleşti. Önceden korkulan bir meslekken şimdi hayatın hakikatine açılan bir pencere haline geldi."

Bingöl’de Gassallık: İnsanları Son Yolculuğa Hazırlamak

Bingöl Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan 2 kadın ve 2 erkek gassal, hayatını kaybeden insanları son yolculuklarına hazırlıyor. 13 yıldır gassal olarak çalışan Abdulbasit Kırtay (54), mesleğin ilk dönemlerde kendisini zorladığını belirtti:

"Başta çok etkileniyordum. İstanbul’dan gelen bir cenaze beni derinden etkilemişti. Ancak zamanla bu işe alıştım. Artık mesleğimizin zor olduğunu insanlar daha iyi anlıyor."

Kaynak: Haber Merkezi