Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem Kentsel Dönüşüm Yasası'nı eleştiren Karasu'dan Bakan Özhaseki'ye yanıt

Kentsel Dönüşüm Yasası'nı eleştiren Karasu'dan Bakan Özhaseki'ye yanıt

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Bakan Özhaseki'ye kentsel dönüşümle ilgili getirilen kanun teklifini sert bir dille eleştirdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kentsel Dönüşüm Yasası'nı eleştiren Karasu'dan Bakan Özhaseki'ye yanıt
KAYNAK: ANKA

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak, kentsel dönüşümle ilgili getirilen kanun teklifini sert bir dille eleştirdi.

Karasu, “Rezerv yapı alanları adı altında kentlerin rantlı bölgelerine göz diken, vatandaşın evine el koymaya çalışan, mülkiyet hakkını ihlal eden bir düzenleme yaptınız. Kanun teklifinizde her türlü sorunu çözecek unsurlar olduğunu söylemiştiniz. Ama öyle değil, sayın bakanım. Siz teklifinizi sonuç için değil rant için hazırlıyorsunuz” dedi.

“DEPREM DEĞİL RANT DERDİNİZ”

Karasu, afet riski taşıyan yerlerde yapı dönüşümü için gerekli yasal düzenlemenin hala yapılmadığını ifade ederek, “Ne yaptınız bunun yerine? Rezerv yapı alanları diyerek kentlerde rantı yüksek olan alanların, yurttaşın evine el koymanın yolunu açan, mülkiyet hakkını gasp edecek bir düzenleme getirdiniz. Bir açıklamanızda bütün aksaklıkları giderecek ne varsa hepsi kanun teklifinde mevcut demiştiniz. Hiç de öyle değil, sayın bakanım. Siz teklifinizi sonuç odaklı değil rant odaklı getiriyorsunuz” şeklinde konuştu.

“17 YILDIR NEDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMADINIZ?”

Karasu, “Eğer gerçekten deprem için dönüşüm için çabalıyor olsaydınız bu kadar zaman kaybetmezdiniz. 5 yıldır bizim yönettiğimiz belediyelere laf söylerken Türkiye’de 6 milyon, İstanbul’da 1 milyonun üzerinde dönüştürülmesi gereken konut varken 17 yıllık İstanbul Büyükşehir Belediyesi döneminizde bu kentsel dönüşümü neden yapmadınız?” diye sordu.

“BU TEMPOYLA KONUTLARI 8 YILDA BİTİREMEZSİNİZ”

Bakan Özhaseki’nin sunumunda “depremden sonra 300 bin konutu 1 yılda bitirileceği” sözlerine de değinen Karasu, “Şu an 50 bin konutu bile bitiremediniz. Yıl sonunda teslim edeceğinizi söylüyorsunuz. Şu an hala 200 bin konutun ihalesini yaptığınızı söylüyorsunuz. Bu konutların ihaleleri ne zaman yapılacak bitim süresi ne zaman olacaktır? Önümüzde kış var, kış ayında insanlar hala çadırlarda konteynerlerde yaşamaya devam edecek. Bu tempoyla devam ederseniz bu konutları 8 yılda bitirme ihtimaliniz yok” dedi. İnşaat maliyetlerinin yükseldiğini vurgulayan Ulaş Karasu, “İstanbul’da birkaç yıl içinde 500-600 konutu nasıl yapacaksınız? Depremde yıkılan binaları nasıl inşa etmeyi düşünüyorsunuz?” diye sordu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alanya'da Mavi Bayrak başvuruları başladı

Alanya'da Mavi Bayrak başvuruları başladı