Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Antalya'dan Amerika'ya halı ihracı artıyor

Antalya'dan Amerika'ya halı ihracı artıyor

Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki halı tarlaları, yazın güneşinde renklenen ve ABD'ye ihraç edilen el dokuması halı ve kilimlerle dolup taşıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAYNAK: İHA

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde bulunan tarlalarda, kışın buğday ekilen alanlar yaz aylarında renkli bir dönüşüme sahne oluyor. Burada toplanan 20 bini aşkın el dokuması halı ve kilim, önce restore edilip mikroplardan arındırılarak güneşin altında seriliyor. Bu süreçte, halı ve kilimlerin renkleri pastelleşip görsel bir şölen oluşturuyor. Ürünler, özellikle ABD pazarına yönelik olarak yüzde 99 oranında ihraç ediliyor.

Halı işletmeleri, tarlalarda güneşlenmiş halıların renklerinin oturması ve mikroplardan arınması için özenle çalışıyor. Bu süreçte, ürünler belirli aralıklarla çevrilerek nem ve sıcaklık dengesi sağlanıyor. Sonuç olarak, 'halı tarlası' olarak adlandırılan bu alanlardan çıkan ürünler, kaliteli ve estetik bir görünüme sahip oluyor.

Yüzde 99'u yurt dışına satılıyor

Halı işletmecisi Hasan Topkara, bu yıl 15 bine yakın halı üreteceklerini belirterek üretim süreçlerini anlattı. Topkara, 'Tarlalarımız boş kalmıyor. Yazın halı, kışın buğdayda kullanıyoruz. İlk önce güveler temizleniyor ve sırtları yakılıyor. Ardından dezenfekte edilip güneşte renklerini pastelleştiriyoruz. Yağmur yapmadan önce ürünlerimizi topluyoruz. Sürekli meteorolojiyi takip ediyoruz' diye konuştu.

Halıların hepsinin Türkiye'nin dört bir yanından toplanan el işi ürünler olduğunu kaydeden Topkara, 'İşlem yapıldıktan sonra İstanbul'a gönderiliyor. Yüzde 99'u yurt dışına satılıyor. Genelde Amerika'ya satılıyor, Avrupa'dan da alanlar var' diye konuştu.

ABD'ye satıyoruz

50 yıldır halıcılıkla uğraşan Halil Börekçi ise, ABD'deki müşterilerin güneşlenmiş halıların dekorasyona daha iyi uyduğunu ve daha hızlı satıldığını belirttiğini söylüyor. Börekçi, 'Sıcağın etkisiyle yabancı maddeler yumuşuyor. Sabah yağan çiğ halıyı yumuşatıyor ve tekrar öğle saatlerindeki sıcaklıkla o çiğ buharlaşarak mikropları temizliyor. Kök boya, yün halı ve kilimler. İçlerinde sentetik olan yok. Genelde ABD'ye satıyoruz. Avrupa'ya az miktarda gidiyor. Müşteriler bu işlemleri istiyorlar. ABD ve Avrupa'daki müşteriler, güneşlenmiş halıların dekorasyona iyi uyduğunu ve daha hızlı satıldığını söylüyor' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla'da 140 bin dekar tarım arazisinin suyla buluştu

Muğla'da 140 bin dekar tarım arazisinin suyla buluştu