Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi 2023 fındık ihracatı 1.8 milyar doları geçti

2023 fındık ihracatı 1.8 milyar doları geçti

2023 yılında Türkiye'den 284 bin 141 ton fındık ihraç edildi, yıllık fındık ihracatının yüzde 28'i Trabzon'dan gerçekleşti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2023 fındık ihracatı 1.8 milyar doları geçti

2023 yılında Türkiye, 284 bin 141 ton fındığı ihraç ederek 1 Milyar 866 Milyon 735 Bin 417 dolar döviz girdisi sağladı. Gerçekleşen fındık ihracatında miktar bazında yüzde 9 düşüş yaşanmasına rağmen, tutar bazında yüzde 7 artış kaydedildi. Toplamda 121 ülkeye yapılan fındık ihracatında, Avrupa ülkeleri en büyük payı alarak geleneksel ihraç pazarlarını oluşturdu.

Trabzon, 2023 yılında toplam fındık ihracatının yüzde 28'ini tek başına gerçekleştirerek 82 bin 392 ton fındık ihraç etti. Ancak, miktar bazında önceki yıla göre yüzde 22'lik bir düşüş yaşandı. Trabzon'dan yapılan fındık ihracatının en çok yapıldığı ülkeler ise İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, 2023 yılında Avrupa ülkeleri ve küresel pazarlardaki enflasyon nedeniyle siparişlerde düşüş yaşandığını belirtti. Arslantürk, iç piyasada enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışın yanı sıra finansmana erişimdeki zorlukların ihracatçıyı olumsuz etkilediğini, ancak sektörün bu olumsuzluklara rağmen başarılı bir performans sergilediğini ifade etti.

2024 yılında Avrupa piyasalarında kısmi toparlanma öngören Arslantürk, alıcıların temkinli olmaya devam edeceğini ve siparişlerin piyasa hareketine göre şekilleneceği bir sezon beklediklerini dile getirdi. Ancak, toparlanmanın 2024'ün ikinci yarısında hissedilebileceğini vurgulayan Arslantürk, 2024 yılının fındık ihracatı açısından ihtiyatlı bir yıl olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Fındık üretiminde birim başına verimin artırılmasının önemine de değinen Arslantürk, Türkiye'nin dünya genelinde en verimsiz üretim yapan ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti. Bahçe yenileme çalışmalarına ağırlık verilmesi durumunda verimin 4-5 kata kadar çıkabileceğini ifade eden Arslantürk, üreticiyi teşvik etmek adına destekleme politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, iklim değişikliğinin getireceği olumsuzluklara karşı önlem alınması ve tarımın stratejik bir sektör olarak desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Beşiktaş'ın yeni ikilisi: Van Bronckhorst ve Makaay

Beşiktaş'ın yeni ikilisi: Van Bronckhorst ve Makaay