Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yeniden düzenlendi!

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yeniden düzenlendi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde bulunan usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yeniden düzenlendi!
KAYNAK: AA

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", sahte belge düzenleme ile mücadelede önemli değişiklikler içeriyor.

Sahte Belge Düzenleyenler İçin Yeni Düzenlemeler

28 Temmuz 2024 tarihinde, Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesinde yapılan düzenlemelerle sahte belge düzenleme amacıyla mükellefiyet tesis ettirenler tespit edildi. Bu kişilerin vergi mükellefiyetleri terkin edildi ve kamu yararını koruma amacıyla birtakım önlemler getirildi. Vergi inceleme raporları sonucunda sahte belge düzenleyenlerin neden olduğu telafisi güç zararları önlemek amacıyla bu değişiklikler hayata geçirildi.

Teminat Süresi Uzatıldı

Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda yapılan bu değişikliklerle, mükelleflerden istenecek teminat tutarına üst sınır getirilmiş ve teminat süresi 30 günden 60 güne çıkarılmıştır. Böylece mükelleflerin daha fazla zaman tanınarak teminatlarını yatırmaları sağlanmıştır.

Teminat İade Şartları Belirlendi

Tebliğ kapsamında, sahte belge düzenleyenlerle bağlantılı kişiler için de düzenlemeler yapıldı. Şartları yerine getiren faal mükelleflerin teminatlarının iade edilmesi sağlanmış, ayrıca mükellefiyeti terkin edilenlerin teminat isteme tarihi itibarıyla tahakkuk etmiş tüm vergi borçlarından sorumlu olmamaları hükme bağlanmıştır. Bu durum, vergi mükelleflerinin daha adil bir süreç geçirmesini amaçlamaktadır.

Yasal Değişiklikler Tebliğle Desteklendi

Yayımlanan tebliğ, yapılan yasal değişikliklere paralel düzenlemeler içermektedir. Böylece Anayasa Mahkemesi kararları göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen değişiklikler, Bakanlık tarafından tebliğ düzeyinde açıklığa kavuşturulmuş ve usul ve esaslar revize edilmiştir.

Resmi Gazete Nedir?

Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazete'nin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi’nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.

1927'DE T.C. RESMİ GAZETE OLMUŞTUR 

Yeni Devletin Resmî Gazetesi ise, İstiklal Savaşı’nı yürütmek üzere Ankara’da toplanan Büyük Millet Meclisi tarafından 7/10/1920’de tesis edilmiştir. Halen Resmî Gazetelerin ilk sayfasında görülen bu tarih Resmî Gazete’nin kuruluş tarihi olup, 1 inci sayı kuruluştan dört ay sonra, Meclis’in 263 sayılı Kararnamesi ile 7/2/1921 günü “Cerîde-i Resmiyye” adıyla yayımlanmıştır. Gazete'nin ismi 10/9/1923 tarihli 22'nci sayıda “Resmî Cerîde” olarak, 17/12/1927 tarihli 763 üncü sayıda ise “T.C. Resmî Gazete” olarak değiştirilmiş ve bugüne kadar aynı isimle yayımlanmaya devam edilmiştir.

Resmî Gazete ilk sayıdan 16'ncı sayıya kadar haftada bir; 16, 17 ve 18 inci sayılar iki haftada bir; 19, 20 ve 21'inci sayılar ise yine haftada bir pazartesi günleri yayımlanmıştır. Resmî Gazete'nin 18/7/1921 tarihli 21 inci sayısı ile 10/9/1923 tarihli 22'nci sayısı arasında, gerçekleşen savaşlar nedeniyle, iki yılı aşkın bir süre geçmiştir. Bu süreçte kabul edilen 134 ilâ 338 numaralı kanunlar Resmî Gazete'de yayımlanmadan yürürlüğe girmiştir.

1923 yılı Eylül ayında yayımlanan altı adet Resmî Gazete sayısında “Gayr-ı Resmî Kısım”a yer verildiği görülmektedir. Bu kısımda Gazi Mustafa Kemal Paşa ve diğer bazı devlet adamlarımızın dünyadaki gelişmelerle ilgili düşünceleri ile bazı Avrupalı gazeteci ve devlet adamlarının makaleleri yayımlanmıştır. Gayr-ı resmî kısma resmî kısımdan ayrı numara verilmiş olup halkın uluslararası gelişmeler hakkında bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.

22'nci sayıyla birlikte Resmî Gazete'nin ilk sayfasına “Haftada üç defa neşrolunur. ibaresi konulmuş olmakla beraber, bu düzen 22 ilâ 42'nci sayılar arasında devam etmiş, bundan sonra yayım zamanlarında düzensizlikler meydana gelmiştir. Örneğin 42'nci sayı ile 43'üncü sayı arasında bir hafta; 43'üncü sayı ile 44'üncü sayı arasında dört gün; 44, 45 ve 46'ncı sayılar arasında yine birer haftalık boşluklar olduğu, 1924 yılı Nisan ve Mayıs aylarında ikişer; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise birer kez Resmî Gazete yayımlandığı görülmektedir. 7 Haziran 1925 tarihli 110 uncu sayıdan itibaren ise Resmî Gazete ayda ortalama yirmi sayı yayımlanır hale gelmiştir.

1/11/1928 tarihli ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesiyle, 1/12/1928 tarihli 1054 üncü sayıdan itibaren Resmî Gazete bugün kullandığımız yeni alfabeyle basılmaya başlanmıştır.

BAYRAMLAR HARİÇ HER GÜN YAYINLANMAKTADIR 
22/6/1927 tarihli ve 5335 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulmuş olan Resmî Gazete’nin Sureti Neşir ve Muamelatının Tarzı İcrasına Dair Yönetmelik uyarınca 1929 yılından itibaren ulusal bayramlar, genel tatil günleri ve pazar günleri haricinde Resmî Gazete’nin her gün düzenli yayımına başlanmıştır. Bu Yönetmelikte yapılan değişiklikle 21/6/1970 tarihinden itibaren pazar günleri de Resmî Gazete yayımına başlanmıştır. O zamandan beri Resmî Gazete ulusal bayram ve genel tatiller haricinde, pazar günleri de dâhil olmak üzere her gün yayınlanmaktadır. 18/5/2009 tarihinde yapılan değişiklikle, hizmetin gerektirdiği hallerde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de Resmî Gazete’nin yayımlanması mümkün hale gelmiştir.

Resmî Gazete’nin ulusal bayram ve genel tatil günleri dışında her gün yayımlanacağı ve hizmetin gerektirdiği hallerde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de yayımlanabileceği hususu Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmî Gazete Hakkında Yönetmelikte de yer almaktadır.

Mezkûr mevzuat uyarınca zorunlu ve acil durumlarda, aynı sayıyı taşımak kaydıyla “Mükerrer” şerhi verilerek aynı gün içinde birden fazla Resmî Gazete

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Okullarda Temizlik Krizi! Antalya'da Temizlik Eğitimin Önüne Geçti!

Okullarda Temizlik Krizi! Antalya'da Temizlik Eğitimin Önüne Geçti!