Piyasa ahlakı, piyasa ahlakı diye diye nefesimiz tükendi. Ne dinleyen var ne de bu sorunu çözen. Serbest piyasa, serbest piyasa denilerek çarşıda pazarda soyuldukça soyuluyoruz.

Bugüne kadar konu defalarca dile getirilmiş olmasına rağmen bu soyguna, bu vurguna kimse ses çıkarmıyor, cılız itirazlar olsa da hiç mi hiç etkisi yok. Deniliyor ki," pahalı mal satanlardan alışveriş etmeyen" insanlar yiyerek içerek, giyinip kuşanarak yaşamlarını sürdürmek zorundadır.

Nasıl satın almasın. Bu konuda yapılacak birinci derecede yapılması gereken nedir? diye sorulduğunda cevabı şöyle olmalı. Memleketimizin denetim mekanizmaları var. Tüketiciyi (vatandaşı) istismar eden, kandıran (kazık atan) , ticari ahlaktan mahrum esnaf hakkında; ilgili yasalar gereğince cezai yaptırım uygulanmak suretiyle o merhamet fukarası acımasız kimliklerin halka uyguladığı ekonomik işkence de böylece engellenmiş olur. Aksi taktirde, vatandaş gıda satın almayıp açlıktan, gıdasızlıktan sağlığını kaybederek işin çözülmesi mümkün değildir.

Geleli başkaca alanlara: bir farz, denileni yapalım. Piyasalara haksız derecede zam geldi diye çarşıdan pazardan ihtiyaç maddelerini satın almamak suretiyle bir an için görevimizi yapmış olacağımızı düşünelim.

Peki belediyeler vatandaşa danışmadan- sormadan, fikrini ve görüşünü almadan kurullarında aldıkları kararlarla acımasız emlak vergileri alıyorlar.

Eğer evinizi kiraya veriyorsanız, gelirinizden bir bölümü için kurumsal kararlarla yüksek vergile alınabiliyor.

Bir başka örnek; arabanızın emisyon ölçümünü yaptıracaksınız, size danışmadan her yıl sizden katlamalı vergiler alınabiliyor. Bir başka örnekle devam edelim; Arabaların teknik muayenelerinin yapıldığı istasyonda aynı şekilde araç sahibinin görüşü ve fikri alınmadan her yıl katlamalı bir şekilde ki bu yıl yüzde 44 olduğu yolunda basın haberleri var. Yani 2024 yılına göre 2025’te yaklaşık olarak ikiye katlanarak, adı geçen muayene istasyonunda 15-20 dakikalık bir personel gözlemi ve kontrolü sonunda; hiçbir katkı konmadan bakım ve parça harcanmadan, araba üzerinde tamirat bakım anlamında hiçbir emek harcanmadan üç bin TL ye yakın para alınacağı beyan olunmaktadır.

Yani, Emlak vergisini ödemeyelim mi? Vatandaş kira gelirine itiraz edip ödemiyorum mu desin? - Araba sahipleri egzoz muayenesine itiraz mı etsin? Arabasının teknik muayenesini yaptırmasın mı, bunlara itiraz mı etsin

SONUÇ OLARAK: Bütün bunlara vatandaşın itiraz etme hakkı var mı? yahut illerde ilçelerde bu işleri yapacak başka yerler var mı, rekabet ortamı var mı?