Çalışma hayatında mobbing, bir kişiye karşı sürekli ve sistemli olarak psikolojik veya duygusal taciz, tehdit, aşağılama, dışlama veya saldırganlık gibi olumsuz davranışların uygulanmasıdır. Mobbing, mağdurları ciddi şekilde etkileyebilir ve çalışma ortamında stres, anksiyete, depresyon ve motivasyon kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
Mobbing, bir grup ya da kişinin diğer çalışanlara karşı yaptığı ‘psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit’ şekliyle belirli bir kişinin hedef alınıp, çalışmalarını düzenli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, çalışmaları olarak da tanımlanabilmektedir.
Mobbinge maruz kalan kişinin iş performansı, motivasyonu ve genel sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu durum, çalışanın özgüvenini ve motivasyonunu olumsuz etkileyerek iş performansını düşürebilir.
Mobbinge uğrayan bir kişi, yaşadığı durumu ispatlamak için bazı unsurların olayda mevcut olması gerekmektedir.
Yıldırma, zorbalık etme ve işten uzaklaştırma amacında olmalıdır. Kişinin uğradığı mobbingin iş yerinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Mobbing planlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Bilerek ve isteyerek yapılmalıdır. Mobbinge maruz kalan kişinin kişiliğinde, mesleki durumunda ya da sağlığında bir zarar meydana gelmelidir. Mobbinge uğrayan kişilerin haklarını korumak ve bu durumla başa çıkmak için hukuki yollara başvurabilirler