Antalya İl Sağlık Müdürlüğü görevinde 1,5 yılı geride bırakan Behzat Özkan, kentin acil çözüm bekleyen sağlık sorunları, devam eden projeleri, şehir hastanesi, sağlık turizmi, acillerdeki hasta yoğunluğu, aile hekimliği ve il binası projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Özkan, Antalya Şehir Hastanesi’nin hizmetlerinden memnun olduğunun altını çizerek, 150 yoğun bakım yatağının hizmete açıldığını, kısa süre önce 8 yatak daha eklediklerini belirtti.
“1400 Yatağın 1050’si Kullanılıyor”
Acillerde biriken ve yoğun bakım gereksinimi gerektiren hastaların, yoğun bakım servislerinde kabul edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Özkan, “Bu kapsamda hızlı şekilde şehir hastanesinde yoğun bakım yataklarını aktive ediyoruz. Bu bizim için çok önemli, şu an şehir hastanesinde her şey yolunda gidiyor. 1400 yatağın 1050’sini Antalyalıların hizmetine sunduk. Tam kapasite olarak bu yılın sonuna kadar kentimizin hizmetinde olacak.” diye konuştu. 300 yataklı Aksu Devlet Hastanesi’nin 2026 yılının başında ilçenin hizmetinde olacağını kaydeden Özkan, çok nitelikli bir hastane olacağının altını çizdi.
“Kamuda Sağlık Turizmine Bu Yıl Başlanacak”
Antalya’nın sağlık turizmini başarıyla sürdüren illerden biri olduğunu dile getiren Özkan, “Büyük ölçekte özel sağlık merkezlerinde bu hizmetler yürütülüyor. Antalya’da 28 özel hastane, 18 tıp merkezi ve 400’e yakın özel muayene var. Diş ünitesi birimleri var. Sağlık turizmi hizmetlerinin çoğunluğunu bunlar üretiyor. Kamuda turistin sağlığı hizmetini yerine getiriyoruz. Ancak sağlık turizminin özelde olduğu gibi kamuda da yürütülmesi için bakanlık ve il sağlık müdürlüğünün, Ulusal Sağlık Hizmetleri A.Ş(USHAŞ) üzerinden çalışma projeleri var. Özellikle şehir hastanesi bazında sağlık turizmini bu yıl içinde aktive edeceğiz. 2025 yılı içinde mevzuatı hazırlanıyor, bizde onun ilk ayağı oluyoruz” dedi.
“İl Sağlık Müdürlüğü Tek Çatı Altına Toplanacak”
Göreve geldiği günden beri kentin ilçeleri dahil sağlık alanındaki eksiklikleri veya tamamlanması gereken çalışmaları yakından takip ettiğini dile getiren Özkan, “Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki tartışmalar sona erdi, artık yatırım planına girdi. Manavgat Devlet Hastanesi inşaatının zemininde sıkıntılar çıkmıştı, bakanlık bilim kurulu ile yaptığı görüşmeler sonucunda orada, hastane inşaatı devam ediyor. Aksu Devlet Hastanesi devam ediyor. Yeni arayışlarımızın içinde İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası’nın tek çatı altında toplayacak bir yer arıyoruz. Bunun için çalışıyoruz, olmaz olmazımız. Sağlık Müdürlüğü parçalı hizmet sunuyor. Kepez Yeni Mahalle’de Konyaaltı’nda birimler var. Bunları tek çatı altında birleştirmek için projelerimizi hazırlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“Kumluca’ya Kardiyoloji Merkezi Geliyor”
Şehrin merkez ve diğer ilçelerinin birbirinden uzak olduğunu ifade eden Özkan, “Kaş tarafından merkeze, özellikle kardiyoloji hastaları sıkıntı yaşıyor. Bu kapsamda Kumluca ilçesinde bir kardiyoloji merkezi yapacağız. Ek bir merkez yaparak kardiyoloji hastalarının orada en azından anjiyo gerektirenlerini karşılamak istiyoruz. Alanya Payallar’daki hastanemiz yüzde 40 oranında tamamlandı. Alanya Devlet Hastanesi’nin böylelikle yatak sıkıntısını karşılamış olacağız. Manavgat Devlet Hastanesi de merkeze gelen hasta sayısını düşürecek.” dedi.
“2500 Kişiye 1 Aile Hekimi”
Kentin ve doğu batı tarafındaki sağlık hizmetlerini yerinde durdurabilmeleri halinde, merkezdeki büyük hastanelerdeki yığılmayı azaltacaklarını işaret eden Özkan, “Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin işini daha kolaylaştırmış olacağız. Birinci basamak sağlık hizmetleri yatırımlarımız devam ediyor. Her ilçede aile hekimleri sayısını arttırarak, 2500 kişiye bir hekim düşmesi için çalışıyoruz. İkinci basamağa gidecek hastayı, birinci basamakta koruyucu ve basit tedavi edilebilir kişilerin sevkini azaltacağız. Buda üçüncü basamaktaki baskıyı düşürecektir. Birinci basamağı güçlendirmek önemli bir dersimiz. Aile hekimlerinin yeni mevzuatı yürürlüğe girdi, 22 bin 500, 65 yaş üstü kişi hizmet aldı. Aile hekimleri hizmetlerini yaptıkları için kazançlı oluyorlar. Aile hekimlerinin ilaç yazma yetkileri ellerinden alınmadı. OECD ülkelerinde en fazla antibiyotik reçete eden ülkelerinden biriydik. Şu anda bu uygulamadan sonra yüzde 50 oranında ilaç yazma azaldı.” diye konuştu.
“Çematem ve Çim Merkezi Açacağız”
Aşır Aksu’da bir AMATEM ve ÇEMATEM’le ilgili projelerinin olduğunun altını çizen Behzat Özkan,“ ÇİM Merkezini de orada projelendirip hayata geçirmek istiyoruz. Antalya’da ÇAMATEM yok, ÇİM merkezi de şehir hastanesinin bünyesinde hizmet veriyor. Tek başına hizmet veren Çocuk İzlem Merkezi’ni hayata geçirmeliyiz.” ifadelerine yer verdi.