Köpeklerle ilgili hayvan barınağı ile ilgili olarak yapılması gerekenleri şöylece özetleyebilirim:
1) Öncelikle barınağın köpek kapasitesi, yani barınakta maksimum. Kaç köpek barındırılabilir, şu anda mevcut kaç köpek vardır. (Bir köpek sayı envanteri yapılmalıdır).
2) Her bir köpeğin normal koşullarda bir günde tüketmesi gereken toplam gıda miktarı kg. Olarak 5 kilogram üzerinden hesap yapılmalıdır. Mesela 10 köpek için 50 kilogram gıda, 100 köpek için 500 kilogram (yarım ton) gıda hesabı yapılmalıdır.
3) Bu durum için konuyla ilgili direkt ve endirekt yetkili kurumlar arasında bir protokol yapılması gerekir, şöyle ki; a) Büyük Şehir Belediyesi, (Veterinerlik Müdürlüğü +Çevre Sağlığı Müdürlüğü)
b) Tarım İl Müdürlüğü,
c) Sağlık Müdürlüğü,
d) Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğü,
e) Turizm İl Müdürlüğü)
f) Antalya hayvanları Koruma Derneği, olarak yukarıdaki Müdürlükler ve kurumla arsı yapılacak bir protokole dayalı olarak aynı şekilde her kurumun yapacağı iş bölümü bir yönergeyle belirlenmelidir.
Mesela köpeklerin günlük beslenme ihtiyacı tespit edilirken Turizm İl Müdürü otellerle irtibata geçilip, yazışma yoluyla otellerden artan yemeklerin barınağa intikali için planlama anılan iki kurum arasında yapılmalıdır.
Barınaklarda organik ve anorganik atıkların ve çöplerin muntazaman (makul zaman aralıklarında) rutin olarak belediye temizlik işleri tarafından alınarak tercihen bir fermantasyon merkezinde organik gübre haline getirilerek park ve bahçelerde kullanılması sağlanmalıdır.
Her türlü bulaşıcı-sâri hastalıkların önlemesi için +gerekli çevre güvenliğinin temini bakımından belediye çevre sağlığı, ilaçlama servisi tarafından alan ilaçlanarak çevresel anlamda güvence altına alınmalıdır.
Aynı şekilde belediye veterinerlik müdürlüğü bizzat köpeklerin sağlığı ve kısırlaştırılması+ enjeksiyon uygulanması için çalışmalarını yapmalıdır. Netice olarak, bu aşamaları müteakip, zamanın şartlarına ve doğabilecek ihtiyaçlara göre ek planlamalar yapılarak teknik ve bilimsel çalışmalarla faaliyete devam edilebilir. Hizmette süreklilik esastır.