SAYIN BAKAN;

Bizler STK olarak, gönüllülük esasına dayalı, son 25 yıldan bu yana. Diğer çevre ve toplumsal konuların paralelinde orman yangınlarıyla ilgili çok kıymetli çalışmalar-araştırmalar yaparak raporlar tanzim edip, bizatihi ilgililere, basın ve neşriyat yoluyla çalışmalarımızı deklare ettik.
Ama çok üzücüdür ki dikkate alınmamış olmakla derin bir teessüre maruz kaldık. Özellikle, çoğu insan kaynaklı yangınların önüne geçilmesi ve diğer sebeplerden kaynaklanan yangınlar hakkında da alınması gereken tedbirleri durmadan önerilerimize ekleyip iletilerimizi mükerrer kıldık.
Bu günlerde Ege ve Akdeniz bölgesinde vuku getirilen yangınlar yüreğimizi dağladı. Bir kere daha konuyu özetleyerek doğamızın, kamu yararının, flora ve faunanın, biyolojik çeşitliliklerimizin, ekosistemin, velhasıl genel çevrenin korunmasını temin amaçlı öneri özetimiz şöylece tekrarlayabiliriz: 
1) Yangınlarla ilgili uzun dönemli ve geniş tabanlı bir planlama (materyal açısından donanım ve donatılarla personel istihdamına yönelik olarak)
2) Yediden yetmişe eğitim. Ana okullarından Üniversitelere kadar genç ve körpe nesillere okullarda konuya ilişkin dersler okutulması. (Uygulamalı)
3) Orman içinden geçirilen enerji hatlarının uygun derinlikte yer altına alınması
4) Ormanların piknik ve sefahat alanı, avlanma sahası olarak asla kullandırılmaması, ormanların uygun ve gerekli yerlerine foto kapan konması.
5) Orman jandarma teşkilatının kurularak statüsünün belirlenmesi, konuya mahsus yasal dayanaklarıyla birlikte yönetmeliğinin çıkarılması. 
6) Orman kanununun bir kere daha gözden geçirilerek ana ve ara hükümlerinin güncellenmesi, yasa üzerinde gerekli olan revizyon çalışmalarının yapılması.
7) Konuyla bağlantılı olarak cezai yaptırımların arttırılması, kırsal alanda (köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızla dirsek temasının rutin hale getirilmesi,
8) Kırsalda istihbarat birimleri kurulup anjiyolar belirlenmesi, kırsal toplumuna gerektiğinde yardım ve katkılarından dolayı yönelik ödüllendirilmeleri vb.)
9) Orman içinde ev ve arazisi olan vatandaşlarımızdan uygun koşullarda beyan alınması, hazırlanacak belgeler yardımıyla kişilerin takibi,
10) Özellikle coğrafyanın özelliğine, bölgelere göre, Nisan kasım, hatta Arlık ayları arasında ormanların, görevliler dışında herkese yasaklanmalıdır.
11) Orman Jandarması, Orman teşkilatı, av koruma ve sair ilgili kurum ve kuruluşlar arsı makul-sürdürülebilir bir koordinasyon oluşturulmalıdır.
12) Hava kontrol sistemi (dronlar-helikopter vb.) mekanizasyonla oto kontrol mekanizması kurulmalıdır. Kent konseyleri başta olmak üzere tüm STK’dan (STK’nın bilgi beceri ve birikimlerinden) yararlanılmalıdır. Teşkilatta liyakate özen gösterilmeli, bütün çalışanlara psikolojik motivasyon uygulanmalıdır.
Önerilerimizin bir bölümü bu şekildedir.