Alanya Belediyesi, Alanya'nın eşsiz lezzeti Gülüklü (Hülüklü) Çorba'nın UNESCO'nun ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne dahil edilmesi için çalışmalarına başladı. Bu kapsamda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Şube Müdürü Aysun Çobanoğlu Davulcu ve ekibi, Alanya Belediyesi Mutfak Kültür Evi’nde bir araya geldi. Toplantıda; Alanya'nın yöresel mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan ve "Mahreç İşareti" ile koruma altına alınan Antalya ve Alanya'nın tescilli ilk çorbası Gülüklü Çorba'nın hazırlanış süreci detaylarıyla kayıt altına alındı.
Alanya'nın Gastronomi Mirası UNESCO'ya Sunuluyor
Alanya Belediyesi, Mutfak Mirası Alanya Projesi ile yöresel lezzetlerin markalaşması ve ulusal envanterde yer alması için yoğun çaba sarf ediyor. Ülke genelindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nin koordinasyonunda sürdürülen çalışmalarla, Alanya'nın zengin gastronomi kültürü dünya çapında tanıtılacak. UNESCO önderliğinde yürütülen envanter çalışmalarında yer almak, Alanya'nın gastronomi şehirleri arasında önemli bir konum elde etmesine katkı sağlayacak.
Çapa: "Gülüklü Çorba, UNESCO Yolunda"
Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa, çalışmalar hakkında şunları söyledi: "Alanya, farklı kültürlerin buluştuğu ve kendi öz değerlerini koruyan bir turizm destinasyonu. Mutfak kültürüyle ilgili olarak Alanya Belediyesi tarafından tescillenen coğrafi işaretli Gülüklü Çorbamız, şimdi UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmek için gün sayıyor. Bu süreç, Gülüklü Çorba'nın evlerimizden düğünlerimize, mevlitlerimize, cenazelerimize ve davetlerimize kadar her anında önemli bir lezzet olarak var olmasını sağlayacak. Bundan sonraki adımlarda, diğer yerel lezzetlerimizi de tanıtmak ve korumak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gülüklü Çorba gibi Alanya'nın diğer lezzetlerini denemek isteyen herkesi Alanya Kalesi'ndeki Belediye Mutfak Kültür Evi'ne bekliyoruz."