Malum piyasa denetimleri tarihe karıştı. Vatandaş kandırılmış kazıklanmış, istismar edilmiş, kimin nesine, Piyasa Allah’a emanet. Geçtiğimiz Perşembe günü sebze ve meyvenin başkenti Antalya'da bir araştırma yaptım.
Bilinmektedir ki, piyasa el yakıyor. Mesela serada üretilen salatalık 30 kuruşa,50 kuruşa zor çıkış yapılırken hemen yakınında 600 -700 metre ötesindeki pazarda 3-4 liraya satılmasını, vicdanlar kabul eder mi?
Mutfağım için hayati ihtiyaç olana sebze almak için pazara çıkıp araştırdım. Mesela patates 10 -11 TL., hemen biraz ötesindeki tezgahta çok küçük ve hatta çürüklü patateslerin kilosu 7 TL, mecburen ben de bu kalitesi bozuk patateslerden satın aldım. Bununla yetinmedim ve bir araştırma yapmak istedim.
Aynı kalitesiz üründen patates satın alan 78 kişiyle kısa bir bilgilenme sohbeti yaptım. 78 vatandaşımızdan 21'i bürokrat, devlette uzun yıllar çalışmış, ortalama 70-75 yaşındaki emeklilerimiz.
Yoksulluk sınırı mı derler, ölüm sınırı mı derler bilemem ama yıllarca bu ülkeye hizmet vermiş, kristalleşmiş emekler sarf etmiş ; ölümüne birkaç sene kalmış (ben dahil) bir iki tane üniversite mezunu, milyonları ifade eden emekliler (üst bürokrat grupları) semt pazarlarında, vahşi sermayenin eseri olan AVM’lerde kalitesiz, yarı çürük, buruşmuş patates derdine düşmüş isek bunun hesabının yeniden gözden geçirilmesi gerekmez mi...Örnekler çoğaltılabilir.
Öyle sanıyorum ki, bu ülkede bir mastır tarım politikası, bir üretim ve her kademede bir tasarruf seferberliği, radikal koşullarda, rutine dayalı bir piyasa denetimi gibi , insan hak ve hukukunun korunmasına matuf, kutsiyete sahip acil çalışmalara girişilmesinin hayati zaruret arz eder hale geldiğini bilhassa ifade etmeliyim.
Ben ve emsallerim 1.derecenin 4. kademesinden emekli olmuş en yüksek devlet memuru olarak durum bundan ibarettir.
Sağlıklı, güçlü, zeki bir toplumun yaratılmasında temiz, kaliteli ve yeterli beslenmenin ne denli bir husus olduğunu söylemeye gerek yoktur. Bu nedenle ilgili kurum ve kuruluşlarımızın teyakkuza geçilerek ifade etmeye çalıştığımız konular üzerinde, ortak akılla plan ve projeler üretilerek gereği yapılmalıdır. Başka çare varsa söyleyin,