Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel Mersin Mezitli'de yıldırım düşen camide yangın çıktı

Mersin Mezitli'de yıldırım düşen camide yangın çıktı

Mersin’in Mezitli ilçesinde yıldırım düşmesi sonucu yangın çıkan camide, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle yangın büyümeden söndürüldü.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAYNAK: İHA

Mersin'in Mezitli ilçesinde sabah saatlerinde etkili olan gök gürültülü yağmur sırasında, Çamlıca Mahallesi’ndeki Yeşil Camii'ye yıldırım düşmesi sonucu yangın çıktı. 

Camide bulunan klimanın dış ünitesine isabet eden yıldırım, kısa sürede yangına neden oldu. İhbar üzerine hızla olay yerine gelen Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangını büyümeden kontrol altına alarak söndürdü. Yangın sonucu caminin bir bölümünde hasar meydana geldi. Olayda can kaybı yaşanmazken, itfaiyenin hızlı müdahalesi daha büyük bir felaketi önledi.

Yıldırım Nedir ve Nasıl Oluşur?

Yıldırım, bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalmasıdır. Yıldırımın oluşabilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka ulaşması gereklidir. Genellikle bulutun yere yakın olan bölümleri negatif, yer ise pozitif yüklüdür. Bu durum tersine de gerçekleşebilir. Yıldırım, dikey gelişim gösteren kümülonimbus (Cb) bulutlarının varlığında oluşur. Cb bulutları sağanak yağış, şimşek ve gök gürültüsü ile kendini belli eder.

Yıldırım olayında ortaya çıkan enerji yaklaşık olarak 10¹⁰ joule kadardır ve saniyenin milyonda biri sürede geçtiği hava sütununun sıcaklığını 15.000 °C’ye kadar çıkarabilir. Bu aşırı yüksek enerji, yıldırımın yakıcı ve yıkıcı etkisinin kaynağını oluşturur. Bir insana yıldırım çarpma olasılığı 600 binde bir olup, yıldırım çarpmış bir kazazedeye dokunmak tehlikeli değildir. Elektriksel boşalma tamamlandığı için çarpılma tehlikesi bulunmamaktadır.

Yıldırımdan Nasıl Korunmalı?

Yıldırımdan korunmak için hem meteorolojik koşulların hem de yeryüzü yapısının dikkate alınması gerekmektedir. Yıldırım tehlikesine karşı alınması gereken önlemler şunlardır:

Paratoner Kullanımı: Yüksek binalar, minareler gibi yapılarda mutlaka paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalıdır.
Yüksek Objelerden Uzak Durun: Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalıdır.
Metalik Eşyalardan Kaçının: Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli bir sığınak olarak tercih edilebilir.
Açık Arazide Dikkatli Olun: Açık arazide bulunuyorsanız yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.
Su Üzerinde İseniz: Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın.
Sivri Metal Eşyalar Kullanmayın: Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmaktan kaçının.
Gruplar Halinde Durmayın: Açık arazide gruplar halinde durulmamalıdır.
Elektrikli Eşyaları Kullanmayın: Elektrikli eşyaları fişten çekin ve mümkünse kullanmayın.
Mezitli'de Camide Yıldırım Düşmesi Sonrası Yangın
Yeşil Camii'de klimanın dış ünitesine isabet eden yıldırım nedeniyle çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Yangının ardından camide hasar tespit çalışmaları yapıldı. Camide meydana gelen hasarın yanı sıra, çevredeki vatandaşlar olayın korkutucu olduğunu ifade etti. İtfaiye yetkilileri, özellikle gök gürültülü yağışların olduğu günlerde yıldırıma karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Afyonkarahisar'da Trafik Kazası: 13 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti

Afyonkarahisar'da Trafik Kazası: 13 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti