Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Teknoloji AB'den Yapay Zeka Teknolojilerine Sıkı Kurallar: Yeni Yasada Neler Var?

AB'den Yapay Zeka Teknolojilerine Sıkı Kurallar: Yeni Yasada Neler Var?

Avrupa Birliği (AB) kurumları, yapay zeka teknolojileri üzerinde sıkı denetim sağlayacak yeni bir yasa üzerinde anlaşmaya vardı. AB Konseyi tarafından duyurulan "Yapay Zeka Yasası," Avrupa ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerine yönelik kapsamlı kuralları içeriyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AB'den Yapay Zeka Teknolojilerine Sıkı Kurallar: Yeni Yasada Neler Var?
KAYNAK: Haber Merkezi

Yapay zeka sistemleri, topluma potansiyel zarar verebilecekleri düşünülerek "risk temelli" bir yaklaşımla düzenlenecek. Yüksek riskli yapay zeka sistemleri için daha katı kurallar belirlenecek ve açık kriterlerle basit yazılım sistemlerinden ayrım yapılacak.

Savunma amaçlı kullanılan sistemleri kapsamayacak

Yasa, yapay zekanın üye ülkelerin ulusal güvenliği üzerinde olumsuz bir etkisi olmamasını sağlayacak ve sadece askeri veya savunma amaçlı kullanılan sistemleri kapsamayacak.

Yapay zeka sistemlerinin AB'de yasaklanmasına karar verilecek

Buna ek olarak, belirli kullanımlarda riskin kabul edilemez olduğu durumlar tanımlanacak ve bu sistemlerin AB'de yasaklanmasına karar verilecek. Örneğin, bilişsel davranış manipülasyonu, biyometrik sınıflandırma ile hassas verilerin çıkarılması gibi uygulamalar yasaklanacak.

AB'den Yapay Zeka Teknolojilerine Sıkı Kurallar: Yeni Yasada Neler Var?

Yapay zeka kurulu oluştururacak

Yapay Zeka Ofisi, AB Komisyonu bünyesinde kurulacak ve gelişmiş yapay zeka modellerini denetleyerek standartları belirleyecek. Ayrıca, AB ülkeleri arasında koordinasyonu sağlamak üzere bir Yapay Zeka Kurulu oluşturulacak.

İki yıl içinde yürülüğe girebilir

Yasanın ihlali durumunda para cezaları, şirketin önceki mali yıldaki cirosuna dayanacak şekilde belirlenecek. Yasal düzenleme, AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra iki yıl içinde yürürlüğe girecek.

Bu yeni düzenleme, Google'ın yapay zeka modeli Gemini ve OpenAI'nın ChatGPT gibi teknolojilerin AB standartlarına uyması gerekecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yapay zeka seçti! Bir erkeğin en çok beğeneceği yılbaşı hediyeleri neler?

Yapay zeka seçti! Bir erkeğin en çok beğeneceği yılbaşı hediyeleri neler?