Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Çağın hastalığı obezite ile ilgili bilmedikleriniz

Çağın hastalığı obezite ile ilgili bilmedikleriniz

Obezite cerrahisi, günümüzde gelişen tıp teknolojileriyle birlikte nasıl bir etki gösteriyor? Genel Cerrahi Uzmanı, obezite ve cerrahi müdahaleler hakkında önemli bilgiler paylaşıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çağın hastalığı obezite ile ilgili bilmedikleriniz
KAYNAK: İHA

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Urkan, obezite cerrahisinin, gelişen tıp teknolojileri sayesinde olumlu bir dönemden geçtiğini vurguluyor. Obezite cerrahisinin riskli olarak algılandığına dikkat çeken Urkan, obezitenin kendisinin ölümcül bir hastalık olduğunu belirterek, tedavi edilmeyen obez bireylerin yaşıtlarına göre 10-15 yıl daha erken hayatlarını kaybettiklerine dikkat çekiyor.

Obezitenin temel nedenleri nelerdir? 

Doç. Dr. Urkan, obezitenin sağlıksız beslenme, hareketsizlik, ve genetik yatkınlık gibi faktörlerden kaynaklandığını ve beraberinde getirdiği sağlık sorunlarına değiniyor. Urkan, obezitenin vücuttaki yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla fazla artmasından kaynaklandığını belirtiyor. Bu durumun tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer yağlanması, eklem sorunları ve uyku apnesi gibi bir dizi hastalığa yol açabileceğini ekliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre obezitenin en riskli 10 hastalık arasında yer aldığına dikkat çekiyor ve ülkemizde 15 yaş ve üstü obez bireylerin nüfusun yüzde 20’sini oluşturduğunu ifade ediyor.

Her obezite hastası cerrahi müdahale için uygun mudur? 

Doç. Dr. Urkan, cerrahi yöntemlere uygun adayları belirlemede önemli kriterlere değiniyor. Urkan, her obezite hastasının cerrahi yöntemlere uygun olmadığını belirtiyor. Mide küçültme ameliyatı için hastanın "morbid obez" tanımına uyması gerektiğini söyleyen Urkan, vücut kitle indeksinin (VKİ) belirleyici olduğunu ifade ediyor. VKİ'si 40'ın üzerinde olan morbid obez hastaların yanı sıra VKİ 35-40 arası olan ancak aşırı kilolu ve tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunları bulunanların da morbid obez olarak kabul edildiğini ekliyor.

Obezite cerrahisinde uygulanan temel ameliyat yöntemleri nelerdir?

Obezite cerrahisinde iki temel ameliyat yöntemi olduğunu belirten Urkan, bunların gastrik bypass ve tüp mide ameliyatları olduğunu söylüyor. Gastrik bypass ameliyatında bağırsakların bir kısmının devre dışı bırakıldığını, tüp mide ameliyatında ise mide hacminin büyük bir kısmının çıkarıldığını ve bu sayede gıda tüketimini kısıtlamanın esas alındığını ifade ediyor.

Obezite cerrahisi gerçekten riskli mi? 

Urkan, obezite cerrahisinin riskli olduğuna dair toplumda yaygın olan yanlış düşüncelere değiniyor. Morbid obezitenin zaten başlı başına bir risk taşıdığını belirten Urkan, bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda obez olmayan bireylere göre 10-15 yıl daha erken ölümle sonuçlanabileceğine vurgu yapıyor. Ayrıca, kalp bypass ameliyatı sonrası ölüm oranının mide bypass ameliyatından daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya SMMM Odası Başkanı Hancıoğlu: 'Muhasebe Haftası'nda sorunlara dikkat çekiyoruz'

Antalya SMMM Odası Başkanı Hancıoğlu: 'Muhasebe Haftası'nda sorunlara dikkat çekiyoruz'