Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği için ilk aşıyı onayladı

Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği için ilk aşıyı onayladı

Dünya Sağlık Örgütü, küresel acil durumu ilan ettiği M-çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşı olan MVA-BN aşısını onayladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği için ilk aşıyı onayladı
KAYNAK: İHA

Dünya genelinde hızla yayılan ve halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen M-çiçeği virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilmişti. DSÖ, bu tehlikeli virüse karşı ön yeterlilik alan ilk aşı olan MVA-BN aşısını onayladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının onaylanmasının virüsle mücadelede önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek şu sözleri ekledi: "Bu aşı, Afrika'daki mevcut salgınla ve gelecekte bu hastalıkla mücadelede büyük bir adım olacak. Enfeksiyonları önlemek, bulaşmayı durdurmak ve hayat kurtarmak için aşılara adil erişim sağlanması hayati önem taşıyor."

Aşının Uygulama Şartları ve Koruyuculuk Oranları

DSÖ tarafından onaylanan MVA-BN aşısı, 18 yaş üstündeki bireylere 4 hafta arayla iki doz şeklinde uygulanacak. Aşı, soğukta saklanarak 2 ila 8 derece arasında 8 haftaya kadar muhafaza edilebiliyor. Ancak, salgın sırasında tedarik sıkıntıları yaşandığında aşının tek doz şeklinde de uygulanabileceği tavsiye ediliyor. Yapılan araştırmalara göre, tek doz uygulanan MVA-BN aşısı, M-çiçeği virüsüne karşı %76 oranında koruma sağlarken, iki dozun ardından bu oran %82'ye kadar çıkıyor.

M-Çiçeği Virüsünün Yayılma Durumu

M-çiçeği virüsü vakalarının özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde artış göstermesi üzerine, DSÖ bu virüsü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmişti. 2022 yılında patlak veren salgın, dünya genelinde en az 120 ülkede 103 binden fazla vaka ile ciddi bir halk sağlığı tehdidine dönüştü. 2024 yılı içerisinde ise dünya çapında 25.237 şüpheli ve doğrulanmış vaka tespit edilirken, 14 farklı ülkede toplamda 723 ölüm kaydedildi.

"Aşıya Adil Erişim Sağlanmalı"

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M-çiçeği virüsüne karşı mücadelede aşının önemine dikkat çekerek, salgınla etkili bir şekilde başa çıkmak için tedarik, bağış ve dağıtım süreçlerinde büyük bir ölçek büyütmeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. MVA-BN aşısının özellikle salgının en çok etkilediği bölgelere hızla ulaştırılması gerektiğini belirtti.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TGK basının sorunlarını masaya yatırdı

TGK basının sorunlarını masaya yatırdı