Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber İşte Türel’in Atatürkçülüğü

İşte Türel’in Atatürkçülüğü

Laiklik, Cumhuriyetçilik ve Atatürkçülük konusunda kimseden ders almayacağını sık sık aktaran Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in imzaladığı meclis gündemindeki Osman Yüksel Serdengeçti teklifi büyük tepki çekti

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İşte Türel’in Atatürkçülüğü

Laiklik, Cumhuriyetçilik ve Atatürkçülük konusunda kimseden ders almayacağını sık sık aktaran Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in imzaladığı meclis gündemindeki Osman Yüksel Serdengeçti teklifi büyük tepki çekti

‘İSMİ PARKA VERİLSİN’ TEKLİFİ

Gazeteci, şair ve 1965-1969 dönemi Antalya Milletvekili olan Atatürk’ e ilişkin hakaretleri nedeniyle büyük tepki çeken Osman Yüksel Serdengeçti’nin adının kent merkezinde yıkılan İl Özel İdaresi eski binasının yerine inşa edilen parka verilmesi teklif ediliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı İnanç Argun imzasıyla gelen teklif, Antalya Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclisinin 76. gündeminde yer aldı. Serdengeçti’nin Temmuz ayında TRT Türk’te yayınlanan ‘Kendi Gökkubemiz’ adlı belgeselde Atatürk’e ilişkin “Tam 27 yıl tanrılar gibi konuştular. Firavunlar gibi saltanat sürdüler. Yediler, içtiler, kustular” şeklindeki kamuoyunda büyük tepki yaratmıştı.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretleri ile ünlü Osman Yüksel Serdengeçti’nin adının yıkılan İl Özel İdaresi eski binasının yerine inşa edilen parka verilmesi teklif ediliyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in imzaladığı Eylül ayı meclisinin 76. gündeminde yer alan teklif, kamuoyunda büyük rahatsızlık yarattı.

“FİRAVUNLAR GİBİ SALTANAT SÜRDÜLER”

Akseki doğumlu, 1983 yılında vefat eden eski milletvekili, şair, gazeteci Serdengeçti, TRT Türk’te 10 Temmuz 2015 Cuma günü yayınlanan 'Kendi Gökkubbemiz' adlı belgeselde yer alan Samsun konuşması nedeniyle yeniden gündeme gelmişti.  Belgeselde yer alan bölümde Serdengeçti’nin "Yapanlar onlardı, yaratanlar onlardı, partilerinden bahsederken şerefli partimiz diyorlardı. On yılda on beş milyon genç yaratmışlardı. Tam 27 yıl tanrılar gibi konuştular. Firavunlar gibi saltanat sürdüler. Yediler, içtiler, kustular. Amma nutuklarda, amma afişlerde 'Köylü milletin efendisidir' diye yazıyordu. Halkı ve köylüyü 'efendimiz sensin, efendimiz sensin' diye soydular" ifadeleri dikkat çekmişti.

Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı olağan meclis toplantısında gündemin 76. Maddesinde yıkılan İl Özel İdaresi binası yerine yapılan parka verilecek isim görüşülecek ve komisyona havale edilecek. İlgili maddenin Ekim Ayı olağan meclis toplantısında karara bağlanması bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı olağan meclis toplantısında gündemin 76’ıncı maddesinde yer alan yıkılan Eski İl Özel İdaresi Binası yerine yapılmakta olan parka 1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekilliği yapmış olan Osman Yüksel Serdengeçti, isminin verilmesi teklif edilecek. İlgili maddenin Eylül Ayı olağan meclis toplantısında komisyona havale edilmesi Ekim Ayı meclisinde karara bağlanması bekleniyor.

OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ KİMDİR?

15 Mayıs 1917 yılında Akseki’de doğmuştur. Serdengeçti Dergisi’nin sahibi ve Yazı İşleri Müdürü gazetecidir. Asıl adı Osman Zeki Yüksel'dir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğrenciliği sırasında 1944 Mayısında meydana gelen olaylara karıştığı için Hüseyin Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş'le birlikte bir süre hapis yatmış, hapisten çıktıktan sonra öğrenim için aynı fakülteye başvurmuşsa da bu isteği reddedilince dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'e hitaben yazdığı ve 'Yüksek makamın alçak vekiline' diye başlayan yazı yüzünden yeniden hapsedilmiştir.

PARTİSİNDEN İHRAÇ EDİLEN VEKİL

Hapisten çıkarak toplam 33 sayı yayınlanacak olan ve birçok sayısı siyasi irade tarafından toplattırılacak olan Serdengeçti dergisini çıkartmış, dergideki yazılarından dolayı okuyucuları onu Serdengeçti olarak tanımlamışlar ve bu sebepten kendisi de sonradan Serdengeçti soyadını almıştır. Osman Yüksel Serdengeçti, 1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekilliği de yapmıştır. Partisine yönelttiği eleştiriler yüzünden bir süre sonra Adalet Partisi'nden ihraç edilmiştir. Milletvekilliği sırasında kravat takmadığı için uyarı almıştır, uyarıları dikkate alınmayınca genel kurula girişi yasaklanmıştır. Bu kez beline bağladığı kravatla içeri girmiş, yakasına takması gerektiğini söyleyenlere ise, “Kanunda nereye takılacağı belli değil. İstediğim gibi takarım” demiştir. Yeni İstanbul Gazetesi’nde 'Selam' başlığı altında yazılar da yazmıştır. Serdengeçti, 10 Kasım 1983’te Ankara’da vefat etmiştir.

DENİZ TOPKAYA

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP’den suç duyurusu

CHP’den suç duyurusu