Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri

Ekmekle oyun olmaz !

Adana’da patlak veren GDO’lu ekmek skandalı endişe yaratırken, Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, çapıcı bir açıklama yaparak, “Bizim denetim yetkimiz yok. Denetim Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yetki alanında” dedi. Buhurcu, Antalya’da GDO’lu ekmek üretilip üretilmediğinin denetim sonucu ortaya çıkabileceğini söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ekmekle oyun olmaz !


Adana’da patlak veren GDO’lu ekmek skandalı endişe  yaratırken, Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, çapıcı bir açıklama yaparak, “Bizim denetim yetkimiz yok. Denetim Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yetki alanında” dedi. Buhurcu, Antalya’da GDO’lu ekmek üretilip üretilmediğinin denetim sonucu ortaya çıkabileceğini söyledi.


Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, Akdeniz GERÇEK’e yaptığa açıklamada, “Un sektörü kalite kriterlerine uygun üretim yapmazsa, fırıncı ‘emzim’ adı verilen katkı maddelerini kullanmak zorunda kalır. Antalya’da fırınların ekmekte katkı maddesi kullanıp kullanmadığı konusunda yorum yapmak doğru olmaz. Fırıncılar Odası olarak bizim denetim yetkimiz yok. Gıda maddelerinin denetim yetkisi İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine verildi. Antalya kent merkezine ve ilçelerde Adana’da patlak veren GDO’lu ekmek olayından sonra denetim yapıp yapmadıkları konusunda bize ulaşan bir bilgi yok” dedi.

EKMEĞE NEDEN SOYA UNU KONULUR ?

En çok GDO maddesi bulunan ürünler soya, mısır, pamuk ve kanola. Bu ürünlerin ithal edilenlerin büyük bölümünde GDO bulunuyor. Türkiye’de GDO’lu maddelerin insan beslenmesine girişi yasaklanmasına rağmen ekmek üretiminde rengini beyazlatmak ve kabarıklığını artırmak için GDO’lu olduğu bilinen soya unu kullanılıyor.

GDO İNSAN VÜCUDUNA NE YAPAR?

En çok tartışılan yan etkisi ise antibiyotik direnci ve alerjenite riskidir. İnsanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir ve mevcut olan alerjik reaksiyonları şiddetlendirebiliyor. Ayrıca bu genler, genom üzerindeki toksin düzenleme bölgesini etkileyerek toksin üretimine de neden olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda GDO’lu ürünlerin kanserli hücrelerin büyümesine neden olduğu ortaya çıkarıldı.

Ekmeğin üretiminde sadece su, tuz ve maya kullanıldığı iddiaları da böylece çürütülmüş oldu.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATIT

Öte yandan Adana’da üretilen ‘P…’ marka ile satılan ekmek katkı maddesinin analizinde GDO’lu soya maddesi çıktığına ilişkin iddialar üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, tüm fırınlarını denetim altına alırken, Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, ‘Adana’da fırınlarda kullanılan ekmek katlı maddesinin GDO’lu soya içerdiği iddiası üzerine soruşturma başlatıldı” denildi.(Adnan YILDIRIM)

 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çevre mühendisleri gala yemeğinde buluştu

Çevre mühendisleri gala yemeğinde buluştu