Adana’da patlak veren GDO’lu ekmek skandalı
endişe yaratırken, Antalya Fırıncılar
Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, çapıcı bir açıklama yaparak, “Bizim denetim
yetkimiz yok. Denetim Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün
yetki alanında” dedi. Buhurcu, Antalya’da GDO’lu ekmek üretilip üretilmediğinin
denetim sonucu ortaya çıkabileceğini söyledi.
Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım
Buhurcu, Akdeniz GERÇEK’e yaptığa açıklamada, “Un sektörü kalite kriterlerine
uygun üretim yapmazsa, fırıncı ‘emzim’ adı verilen katkı maddelerini kullanmak
zorunda kalır. Antalya’da fırınların ekmekte katkı maddesi kullanıp
kullanmadığı konusunda yorum yapmak doğru olmaz. Fırıncılar Odası olarak bizim
denetim yetkimiz yok. Gıda maddelerinin denetim yetkisi İl ve İlçe Gıda Tarım
ve Hayvancılık Müdürlüklerine verildi. Antalya kent merkezine ve ilçelerde
Adana’da patlak veren GDO’lu ekmek olayından sonra denetim yapıp yapmadıkları
konusunda bize ulaşan bir bilgi yok” dedi.
EKMEĞE NEDEN SOYA UNU KONULUR ?
En çok GDO maddesi bulunan ürünler soya,
mısır, pamuk ve kanola. Bu ürünlerin ithal edilenlerin büyük bölümünde GDO
bulunuyor. Türkiye’de GDO’lu maddelerin insan beslenmesine girişi
yasaklanmasına rağmen ekmek üretiminde rengini beyazlatmak ve kabarıklığını
artırmak için GDO’lu olduğu bilinen soya unu kullanılıyor.
GDO İNSAN VÜCUDUNA NE YAPAR?
En çok tartışılan yan etkisi ise antibiyotik
direnci ve alerjenite riskidir. İnsanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir
ve mevcut olan alerjik reaksiyonları şiddetlendirebiliyor. Ayrıca bu genler,
genom üzerindeki toksin düzenleme bölgesini etkileyerek toksin üretimine de
neden olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda GDO’lu ürünlerin
kanserli hücrelerin büyümesine neden olduğu ortaya çıkarıldı.
Ekmeğin üretiminde sadece su, tuz ve maya
kullanıldığı iddiaları da böylece çürütülmüş oldu.
SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATIT
Öte yandan Adana’da üretilen ‘P…’ marka ile
satılan ekmek katkı maddesinin analizinde GDO’lu soya maddesi çıktığına ilişkin
iddialar üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, tüm
fırınlarını denetim altına alırken, Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, ‘Adana’da fırınlarda kullanılan ekmek katlı
maddesinin GDO’lu soya içerdiği iddiası üzerine soruşturma başlatıldı”
denildi.(Adnan YILDIRIM)