Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber CLK sadece karı düşünüyor

CLK sadece karı düşünüyor

Antalya’nın elektrik dağıtım hizmetini özelleştirme kapsamında üstlenen CLK Akdeniz’e yönelik eleştirilere katılan EMO Başkanı İlhan Metin, “ Elektrikte özelleştirmenin kar amaçlı olduğu, elektrik kesintilerinin sık ve uzun zamanlı olacağı ve fatura tahs

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
CLK sadece karı düşünüyor

Antalya’nın elektrik dağıtım hizmetini özelleştirme kapsamında üstlenen CLK Akdeniz’e yönelik eleştirilere katılan EMO Başkanı İlhan Metin, “ Elektrikte özelleştirmenin kar amaçlı olduğu,  elektrik kesintilerinin sık ve uzun zamanlı olacağı ve fatura tahsilâtında sıkıntılar yaşacağı konusunda önceden uyarıda bulunduklarını, söylediklerinin hepsinin yaşandığını söyledi.

YATIRIM YAPSAYDI BU SIKINTILAR YAŞANMAZDI

İlhan Metin, CLK Akdeniz’in, işe başlar başlamaz tahsilat konusuna el atarak, ‘serbest tüketici’ uygulamasına geçtiğini , ‘CLK’nın sahibi olan Cengiz-Limak- Kolin ortaklığının her birinin ayrı ayrı perakende satış şirketleri vurgulayarak, “ CLK elektrik dağıtım hizmetini verirken, bir yandan da serbest tüketici kampanyası başlatarak serbest tüketici kapsamında elektrik satan diğer firmaların önünü kesti. CLK elektrik dağıtımını ikinci planda tutarak, kar amacını öne çıkardı. Yatırım yapmış olsalardı bu kadar sıkıntı yaşanmadı” dedi..

Antalya’nın gündemini CLK Akdeniz’in yaşattığı sorunlar oluşturuyor. CLK Akdeniz Genel Müdürü Halit Bakal, kesintilerden Elektrik Dağıtım Şirketi’nin sorumlu olduğunu öne sürse de, yatırım yapmadığı için Antalya’da elektrik sıkıntısı yaşandığı bildiriliyor. Elektrik özelleştirmesinde baştan beri karşı olduklarını,  özelleştirmenin kar amaçlı olduğunu ve kesintilerin sık ve uzun zamanlı olacağı konusunda uyardıklarını hatırlatan Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, Akdeniz GERÇEK7ea çarpıcı açıklamalarda bulundu. Metin, “ Elektrikte özelleştirmelerin sorunlara yol açacağını, daha fazla kar amaçladığını, elektrik kesintilerinin sık olacağının ve  sürelerinin uzun olacağını,  müdahale edilmeyeceğini, çalışanların mağdur olacağını defalarca vurguladık. Bugün bütün bu söylediklerimizin hepsi ortada yaşandı.  Antalya’nın elektrik dağıtım hizmetini özelleştirme yoluyla alan bu şirketin ilk geldiği günden bu yana yaptığı şey fatura tahsilatı. CLK’nın sahibi Ortak girişimin Cengiz  - Limak - Kolin’in her birinin de  serbest tüketici kapsamında ayrı ayrı perakende satış şirketleri var.

DİĞER ŞİRKETLERİN ÖNÜNÜ KAPADILAR

 CLK, bir yandan  dağıtım hizmeti verirken bir yandan da diğer şirketlerin abonelerin alabilmek için haksız yere serbest tüketici kampanyası başlattı. Serbest tüketici kapsamında satış yapacak firmalarında önünü kesti. CLK’yı bütün amacı  kar yapmak olan bir şirket olarak görüyoruz. Aslında yatırım yapmış olsalardı bu kadar sıkıntı yaşanmazdı. Yapacakları her türlü yatırımın bedelini zaten devletten alacaklardı. Maalesef bu işler aksadı. Bütün bunların sonucu 70-80 günlük faturaların gelmesi ve yarın ödeyemediklerinde gecikme bedelleri devreye girecek ve  vatandaş mağdur edilecek. Bu uygulama yanlış ve hukuksuz. EPDK’nın yönetmeliklerinde var. Bu uygulamaya geçeceklerini en az 3-4 ay önceden bildirmeleri gerekiyor. Enerjinin yoğun kullanıldığı bir dönem değil de daha az kullanıldığı bahar aylarında planlanabilirdi. Planlamanın iyi yapılmadığını iyi daha çok tahsilat ve kar amaçlı yapıldığı bir uygulama oldu ve vatandaş mağdur edildi” dedi.

ÇANTACI FİRMALARA DİKKAT

Antalya’da enerji satışı konusunda 40-50  firmanın olduğunu ama birçoğunun güvenilirliğinin olup olmadığı konusunda dikkatli tercihler yapması gerektiğini belirten  EMO Antalya Şube Başkanı İlhan Metin; “EPDK’nın sitesinde de perakende satış hizmeti veren firmalar yayınlanmış durumda Antalya’da 20-25 tane biliyoruz biz. Bunların büyük bir kısmı ‘çantacı’ diye tabir ettiğimiz firmalar dolayısıyla o firmalarla her hangi bir şekilde ilişkiye geçilmemesini ifade ediyoruz. Antalya’da kurumsal Antalya’da ya da Türkiye’nin çeşitli yerlerinde üretim tesisleri olan firmalar tercih edilebilir. Benim isi saymam doğru olmaz” diye konuştu.

VATANDAŞ  NELERE DİKKAT EDECEK?

İlhan Metin’e vatandaş  enerji satın alacağı firmayı değiştirmek istediğinde nelere dikkat etmesi gerektiğini sorduk? Metin şunları kaydetti: “Piyasada faaliyette bulunan enerji firmalarının vatandaş tarafından iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekiyor. Yanlış veya kurumsal yapısı olmayan firmalarla anlaşma yapıldığı zaman da enerjisini kesildiğini görebilecektir vatandaş. Vatandaşın enerji almak için firma seçerken dikkat etmesi gereken birkaç unsur var. Bunlardan bir tanesi; enerji tedarik ederken firmanın mutlaka üretim portföyü olması lazım. Yani bir hidroelektrik santralinin olması lazım, enerji sağlayıcı olması; doğalgaz, güneş gibi bir enerji üretiyor ve sisteme veriyor olması ayrıca faaliyette bulunuyor olması lazım. En az 3-4 yıldır bu faaliyeti yürütüyor olması. Gerekiyor bunlar da her firmanın web sitelerinde bulunuyor. İkinci bir anlaşma üretim tesisi olan firmaların seçilmesi öncelikle ve anlaşma yapılırken anlaşmanın çok iyi bir şekilde yapılmalı. Sadece basit bir dilde ve iki nüsha olarak düzenleniyor olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. O sözleşmede tarife indirim oranı, cezai uygulamaları ve en önemlisi sözleşmenin abonenin lehine dilediği zaman fesh etme maddesinin bulunuyor olması gerekir. Üçüncüsü ise, serbest tüketici kıstasına girmeniz için 130 TL üzerinde fatura ödüyor olmanız yıllık 4 bin kilovatsaatin üzerinde olmanız gerekiyor.” MÜHÜBE DEMİRBAŞ

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“AKP Antalya’dan alıyor ama vermiyor”

“AKP Antalya’dan alıyor ama vermiyor”