Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
25°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Çiftçinin eli böğründe

Çiftçinin eli böğründe

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın da aralarında bulunduğu CHP’li milletvekilleri çiftçilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacıyla çıkarılan “Tarım Sigortaları Kanunu” kapsamında kurulan TARS

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çiftçinin eli böğründe

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın da aralarında bulunduğu CHP’li milletvekilleri çiftçilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacıyla çıkarılan “Tarım Sigortaları Kanunu” kapsamında kurulan TARSİM’in (Tarım Sigortaları Havuzu) işleyişinde karşılaşılan sorunlarının araştırılarak, çözüm önerilerinin ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif etti.

Antalya’da son yaşanan fırtına ve yağış sonrasında seraları ve ürünleri zarar gören üreticiyi ziyaret eden CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve milletvekilleri öncülüğünde üreticinin sorunları Meclis’e taşındı.

ÇİFTÇİLERİN ELİ BÖĞRÜNDE

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve milletvekilleri 20 Ocak’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundukları tekliflerin gerekçesinde Türkiye’de bulunan cam seraların yüzde 82,5’inin ve plastik seraların yüzde 54’ünün Antalya’da bulunduğuna dikkat çektiler. Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının gerekçesinde “Antalya turizmin tarımın olduğu kadar seracılığında başkentidir. Uygun ekolojik koşulları ve zengin tarımsal potansiyeli sayesinde 6,3 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştirirken Antalya’nın ülke ekonomisine katkısı miktar bakımından yüzde 4,3 düzeyindedir. Böylesine önemli olan Antalya, her yıl sele, su baskınlarına, doluya, dona maruz kalan, seraların su bastığı, sebzelerin çürüdüğü, çiftçilerimizin eli böğründe kaldığı il haline gelmiştir” denildi.

ANTALYA’NIN MAKUS TALİHİ
Son yaşanan fırtına, yağış ve beraberinde yaşanan su baskınlarından dolayı Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde tahminen 10 bin dönüm narenciye ve sera alanlarında ciddi zararlar oluştuğu belirtilen teklifte, 2011’de Gebiz’in Haskızılören Köyü’nde selden 6 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin cenazesinin halen bulunamadığı, 15 Ocak Perşembe günü Finike’ye bağlı Yalnız Mahallesi Boğaz mevkii Akçay Deresi’nde 1 kişinin sele kapılarak hayatını kaybettiği hatırlatıldı ve fırtına ve şiddetli yağışların son yıllarda Antalya’nın makûs talihi haline geldiği ifade edildi.

ÇİFTÇİNİN LEHİNE DÜZELTİLSİN

Bayla ve 34 milletvekilinin önergesinde Antalya’da yaşanan sel ve su baskınlarının verdiği zararların önlenmesi veya en aza indirilmesi için; Büyükşehir Yasası ile TARSİM’in işleyişinde karşılaşılan sorunlarının araştırılması istenildi ve şöyle denildi: “TARSİM’de sigorta yapma koşullarının çiftçinin lehine değiştirilmesi; seralarda kullanılan naylonların yeni olma koşulunun kaldırılması; seraya ekilen tek ürünü değil sezon süresince ekilecek tüm sebze ve meyvelerin sera ile birlikte sigortalanmasının sağlanması; narenciyede normal sigortalılık süresinin 31 Ocak’tan 1 Mart’a çekilmesi gibi çözüm önerilerinin ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasamızın 98 ve İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.” Adnan YILDIRIM

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bolatan işbaşında

Bolatan işbaşında