Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber Cemevleri ‘ibadethane’ oldu

Cemevleri ‘ibadethane’ oldu

Muratpaşa ve Konyaaltı Belediye Meclisleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM)inançlara ve ibadete saygı kapsamında cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik kararı doğrultusunda iki ilçedeki cemevlerini ibadet yeri olması ve belediye olanaklarından y

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cemevleri ‘ibadethane’ oldu

Muratpaşa ve Konyaaltı Belediye Meclisleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM)inançlara ve ibadete saygı kapsamında cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik kararı doğrultusunda iki ilçedeki cemevlerini ibadet yeri olması ve belediye olanaklarından yararlanmasını kabul etti. Alevi vatandaşlar iki mecliste de kararı alkışlarla kutladılar.

 

AKP MURATPAŞA’DA RET OYU VERDİ

Konyaaltı Belediye Meclisi, dünkü toplantısında cemevlerinin ibadethane olmasını öngören gündem maddesini CHP, AKP ve MHP guruplarınca oybirliği ile kabul edilirken, Muratpaşa Belediye Meclisi’nde AKP Grubu ret oyu verdi. Cemevlerinin ibadethane kararı  CHP ve MHP guruplarının oylarıyla kabul edildi. Muratpaşa Belediye Meclisi’nin dünkü devam toplantısına ‘Alevilere hizmet için’ iddiasıyla CHP’den AKP’ye geçen Ercan Merthatun ile CHP’li üyelerin önemli bir bölümünün katılmamış olması dikkat çekti.

Antalya’daki cemevleri ibadethane statüsü kazandı. Muratpaşa ve Konyaaltı Belediye Meclisleri, dünkü toplantılarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM) 2 Aralık 2014 tarihli kararı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Din ve Vicdan Hürriyeti’ni güvence altına alan 24. Maddesi ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 18. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesinin b fıkrası ve 15 maddesinin e fıkrası uyarınca cemevlerinin ibadethane sayılmasına karar verdi. Cemevlerinin ibadethane sayılması kararı Konyaaltı Belediye Meclisi’nde CHP, AKP ve MHP guruplarının evet oyu ile oybirliği ile alınırken, Muratpaşa Belediye Meclisinde AKP gurubu ret oyu kullandı. Karar CHP ve MHP guruplarının oylarıyla oy çokluğuyla geçti.

Cemevlerinin ibadethane sayılması maddesinin görüşüldüğü Muratpaşa Belediye Meclisi’nin dünkü devam toplantısına Alevilere hizmet için CHP’den AKP’ye transfer olduğunu söyleyen Ercan Methatun ile CHP’li üyelerin bir bölümünün katılmayışı dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılııçdaroğlu’da bir süre önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını gerekçe göstererek, Türkiye genelindeki CHP’li 230 belediyeye-Cemeveleri ibadethanedir. Cemevlerinin ibadethane olduğuna dair kararı belediye meclislerinden bir an öce geçirin’ talimatı vermişti.

AKP MURATAŞA DA RET OYU KULLANDI

Muratpaşa Belediye Meclisi, Şubat ayı toplantısında komisyona havale edilen Antalya’daki cemevlerinin ibadethane sayılmasıyla ilgili gündem maddesini dünkü devam meclisindre görüşerek kabul etti. 

Cemevlerinin ibadethane sayılmasıyla ilgili gündem maddesinin görüşülmemsi sırasında söz alan AKP  Grup Sözcüsü Cemal Öner, "Bir önceki meclisimizde AKP grubu olarak dinler ve hürriyetler konusunda ki görüşlerimizi dile getirmiştik. Söz konusu alınması gereken kararı meclisten çıktığı şekilde kanun hükmünde kararname olmadığı ve bu kararnamenin TBMM 'de bakanlar kurulu kararı ile onaylanması halinde geçerli olacağını belirtmiştik. Alınan karar iyi niyettir. Onun dışında CHP’li ve MHP’li arkadaşlarımız bir karar aldılar. Saygı ile karşılıyoruz. Bu konu ile ilgili AKP grubu olarak ret kararı aldık. Ancak kanunda kesinlik kazandıktan sonra konu gündeme geldiği zaman AKP olarak bununla ilgili her türlü kararda CHP’li ve MHP’li  arkadaşlarımızın kararına katılacağız. Şimdilik bu karara katılmıyoruz’’dedi.

MHP EVET OYU KULLANDI

 

MHP Grup Sözcüsü Mustafa Taşbaş ise  ," Caminin karşısına Cemevinin ibadethane sayılmaması haddimize değil. Belediyeler ile ilgili kanunlarda kilise ibadethane sayılırken, ülkemizde yaşayan 35 milyon Alevi kardeşimizin ibadethane olarak kabul ettiği cemevinin ibadethane olarak sayılmamasını bir eksiklik olarak görüyorum. Hem belediyelerimizin hem de merkezi idarenin hizmetlerini sunarken Alevi kardeşlerimizin de mağdur olmadan özgürce eşit olarak ibadetlerini yapmalarına olanak sağlaması bakımından ben partim ve şahsım adına karma komisyon raporuna katılıyorum’’dedi.

 

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ," Aklın yolu bir. İnsanlarımızın ibadethane olarak kabul ettiği bir mekâna kamunun tek taraflı olarak hayır burası ibadethane değildir demesi evrensel hukuk kurallarına insanlık anlayışımıza yakışan bir uygulama değildir. Bu nedenle karma komisyona ve evet oyu veren meclis üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. Muratpaşa Belediye Meclisi’nin kararını Alevi vatandaşlar sevinçle karşıladı. Cemevlerinin ibadethane olması için oy veren Belediye meclisi üyelerini ayakta alkışlayan Alevi vatandaşlar tarafından Başkan Uysal’a teşekkür çiçeği verildi.

KONYAALTI OYBİRLİĞİYLE

 

Konyaaltı Belediyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin, inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik aldığı kararı, meclis gündemine taşıdı. İlçedeki cemevlerine resmi ibadethane statüsünün verilmesi ve bu mekanların resmi ibadet yerleri olarak kabulünü içeren karar, Konyaaltı Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

Cemevlerinin tüm Türkiye'de ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Laik bir ülkede herkesin inancını özgürce yaşaması teminat altına alınmalı. Biz belediye olarak tüm inançlara eşit mesafede bulunuyoruz. Eşit yaklaşıyoruz. Bu eşit yaklaşımın gereği, konuyu meclis gündemimize taşıdık. Ak Parti ve MHP’li meclis üyesi arkadaşlarımda bu önergeye imza atarak bizlere destek verdi. Meclisin oy birliğiyle aldığı bu kararın başta Alevi dostlarımız olmak üzere herkes için hayırlı olmasını diliyorum. Ve bir kez daha Konyaaltı Belediye Meclisi üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. " diye konuştu. Konyaaltı Belediye Meclisi’nin oy birliğiyle aldığı kararı, salonda bulunan Konyaaltı Alevi Kültür Derneği Başkanı Tahsin Akpınar ve dernek üyeleri ayakta alkışladı.Tahsin Akpınar, meclis toplantısı bitiminde Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e çiçek takdim ederek teşekkür etti. Başkan Böcek ise çiçeği salonda ki en yaşlı kadın olması münasebetiyle Şirin Akyüz’e verdi. Alınan karar doğrultusunda cemevlerinin bakım, onarım ve temizliği diğer ibadethanelerde olduğu gibi belediye tarafından kaynak ayrılacak.(Deniz TOPKAYA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Doğalgazla tasarruflu ısının”

'Doğalgazla tasarruflu ısının”