Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
25°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Avusturya'da Aşırı Sağcı FPÖ Tarihî Bir Başarı Elde Etti

Avusturya'da Aşırı Sağcı FPÖ Tarihî Bir Başarı Elde Etti

Avusturya'da yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), oyların yüzde 28,8'ini alarak birinci parti oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Avusturya'da Aşırı Sağcı FPÖ Tarihî Bir Başarı Elde Etti
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Avusturya'da yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), oyların yüzde 28,8'ini alarak birinci parti oldu. Seçime katılım oranı ise yüzde 78 olarak belirlendi.

Avusturya’da yapılan genel seçimlerde, resmî olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 28,8'ini alarak tarihî bir başarı elde etti. Bu, FPÖ'nün ilk kez bir genel seçimde birinci sırada tamamladığı anlamına geliyor.

Seçim Katılımı ve Diğer Partilerin Durumu

Kamu yayıncı kuruluşu ORF tarafından yayımlanan sandık çıkış anketine göre, seçime katılım oranı yüzde 78 olarak kaydedildi. FPÖ’nün ardından iktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 26,3 ile ikinci sırada yer alırken, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 21,1 ile üçüncü oldu. Liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS) yüzde 9,3, iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi ise yüzde 8,3 oranında oy aldı.

Bu sonuçlarla birlikte, 183 üyeden oluşan ulusal mecliste FPÖ 56, ÖVP 52, SPÖ 41, NEOS 18, Yeşiller ise 16 milletvekili ile temsil edilecek.

FPÖ Hükümet Kurmak İstiyor

Genel Başkanı Herbert Kickl, partisinin seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, diğer partilerin koalisyon kurmak istemediğini belirtti. Kickl, vatandaşların verdiği mesajı dikkate almaları gerektiğini ifade ederek, partisinin pozisyonunda bir değişiklik olmayacağını ve hükümet kurma niyetinde olduklarını dile getirdi.

Koalisyon Kurma İhtimali

Merkez sağ ÖVP Genel Başkanı ve Başbakan Karl Nehammer, FPÖ ile koalisyon kurmayı düşünmediğini vurguladı. 2019 seçimlerine kıyasla yüzde 11 oranında oy kaybeden ÖVP, seçim öncesinde de aynı yaklaşımını sürdürdüğünü belirtmişti. Meclise giren partilerin hiçbiri FPÖ ile koalisyon kurmayacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanından Değerlendirme

Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, hükümet kurulumunda liberal demokrasinin temel unsurlarına dikkat edeceğini vurguladı. Van der Bellen, hukuk devleti, özgür basın, Avrupa Birliği (AB) üyeliği ve azınlıkların hakları gibi değerlerin Avusturya'nın güvenlik ve huzurunu sağladığını belirtti.

Protestolar ve Tepkiler

Aşırı sağcıların seçim zaferi, Avusturya parlamentosu önünde bir grup gösterici tarafından protesto edildi. 2019 yılındaki genel seçimlerde, merkez sağ ÖVP yüzde 37,4, SPÖ yüzde 21,2, aşırı sağcı FPÖ yüzde 16,2, Yeşiller yüzde 13,9 ve NEOS yüzde 8,9 oranında oy almıştı. Bu yeni seçim sonuçları, Avusturya siyaseti için önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Jeff Flake, Kamala Harris'i Desteklediğini Açıkladı

Jeff Flake, Kamala Harris'i Desteklediğini Açıkladı