Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber Arabuluculuk zorunlu olacak!

Arabuluculuk zorunlu olacak!

Antalya Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Hayrullah Demir, 1 Ocak 2018’den itibaren uygulanacak yeni sistemde işçi ve işveren uyuşmazlıklarında mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmanın zorunlu olacağını söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Arabuluculuk zorunlu olacak!


Antalya Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Hayrullah Demir, 1 Ocak 2018’den itibaren uygulanacak yeni sistemde işçi ve işveren uyuşmazlıklarında mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmanın zorunlu olacağını söyledi.

 

Antalya Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Hayrullah Demir, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısının TBMM’de görüşülerek kabul edildiğini söyledi.  Torba yasa ile hem İş mahkemeleri kanununda hem de Arabuluculuk kanununda önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatan Demir, “Her yıl 400 bin civarında yeni iş davası açılıyor ve davalar oldukça uzun sürüyor. Yasa değişikliği ile yıllarca süren davaların kısa sürede ve barışçıl bir şekilde çözümlenmesi hedeflenmekte. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanacak yeni sistemde artık işçi ve işveren uyuşmazlıklarında mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak zorunlu olacak. Yani Arabulucuya başvurmak dava ön şartı haline geldi. Arabulucuya başvurmadan dava açılması halinde dava usulden reddedilecek. Dava şartı olarak arabuluculuk, mahkemelerin alternatifi değil tamamlayıcısı olacak. Arabulucu işçi ve işveren arasındaki ihtilafı gidermek için çalışacak, gerektiğinde kendilerine öneri ve çözüm sunacak” dedi.

 

3 HAFTADA ÇÖZÜLECEK

Demir, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İşçi-işveren arasında anlaşma sağlandığı takdirde avukatları da varsa bu anlaşma tutanağı ilam niteliğinde bir belge olacak. Yani taraflar yıllarca karşılıklı olarak mahkemelerde uğraşmayacak. Zaman ve masraf israfının önüne geçilecek. Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabulucuya gidilecek. Başvurular, karşı tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna yapılacak. Karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna başvuru yapmak yeterli sayılacak. Arabulucu taraflardan biri tarafından seçilebileceği gibi ortak da belirlenebilecek. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırmak zorunda olacak. Zorunlu hallerde arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta uzatılabilecek.”

 

ANTALYA’DA 300 ARABULUCU VAR

Antalya’da sicile kayıtlı 300 civarında arabulucu olduğunu belirten Demir, ”Görüldüğü yasa da yapılan değişiklikle işçi-işveren ihtilaflarının kısa sürede ve anlaşmayla sonuçlanması hedeflenmektedir. Antalya’da sicile kayıtlı 300 civarında arabulucu var. Vatandaşlar Adliyede bulunan Arabuluculuk merkezine ya da özel arabuluculuk merkezlerine başvurabilirler. Ayrıca Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı internet sitesine girerek Antalya’da bulunan arabulucular listesinden de kendilerine arabulucu seçebilirler” diye konuştu. Deniz TOPKAYA

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
 Türkiye'nin ilk Yörük Türkmen Topluluğu AÜ'de kuruldu

Türkiye'nin ilk Yörük Türkmen Topluluğu AÜ'de kuruldu