Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Antalya'da Saat Kulesi zaman aşımına uğradı

Antalya'da Saat Kulesi zaman aşımına uğradı

Antalya Valiliği’nin finanse ettiği Antalya Saat Kulesi’nin hizmete açılması ile ilgili çalışmalar Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde yürütülürken; 16 Haziran’da ‘Bitmeyen restorasyon’ başlığı ile gündeme taşıdığımız haber sonrası ziyarete açılmayan Antalya Saat Kulesi 2023 yılı güçlendirme çalışmasının 24 Şubat’ta bitmesi öngörülüyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya'da Saat Kulesi zaman aşımına uğradı

Antalya’nın sembollerinden olan Tarihi Saat Kulesi restorasyon çalışması 14 Şubat 2022 tarihinde başlamış ve 10 Aralık 2022 tarihinde bitirilmesi planlanmıştı. Restorasyon çalışmasının zamanında bitirilememesi ile ilgili 16 Haziran’da yaptığımız ‘Bitmeyen Restorasyon’ başlıklı haberimiz sonrası kamuoyundan tepkiler gelmişti. Şu an ise restorasyon çalışmasının bittiği ve güçlendirme çalışmasına geçildiği yetkililerce ifade edilirken; bitiş tarihi 24 Şubat olan ‘Güçlendirme Çalışmasının’ restorasyon çalışması gibi uzayıp uzamayacağı da merakla bekleniyor.

DSC_0304

STATİK SORUNLAR ZAMAN KAYBETTİRDİ

Konuyla ilgili görüşülen bir yetkili restorasyon ve güçlendirme çalışmasının Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını ve sadece ödeneğin Antalya Valiliği tarafından karşılandığı öğrenildi. Restorasyon çalışmasının uzamasının sebebi ise statik sorunlardan kaynaklandığı ve tarihi bir yapı olması dolayısıyla yapıya zarar verilmeden hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Saat Kulesi’nin çalınan saatinin 19’uncu yüzyıla özgü bir mekanizma olmasına özen gösterildiği ve özgün ve orijinal mekanizma bulunmasının zaman aldığı belirtildi.

ilk sözleşme

MEKANİZMA KURULACAK

Konuyla ilgili görüşülen yetkili Antalya Saat Kulesi çalışması hakkında, “Kontrolünü Vakıflar Bölge Müdürlüğü yapıyordu. Bu gecikmiş bir projeydi. Yani süresinde tamamlanamadı, bitirilemedi. Şu anda Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı bünyesinde yürütülen güçlendirme işi var. Restorasyon ve güçlendirme işi için ödenek valilik tarafından verildi. Sadece katkı payı ödeneklerinden desteklendi bu iş. Uygulama faaliyetlerinin tamamı yapı denetim hizmetlerinden projenin hazırlanmasına kadar tüm süreç ve denetim hizmetleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün, mimar, mühendis ve ilgili şube müdürünün denetiminde ve müdürlüğün denetiminde yapılıyor. Biz sadece ilgili kuruma ödenek için veriyoruz. Valimizce orada görevlendirilmiş ne bir uzmanımız ne de bir elemanımız var. Sadece biz ödenek tarifleri yapıyoruz ve tüm denetim hizmetleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü önce yürütülüyor. Proje üç etapta yürütüldü.  Birinci etapta yapının mevcut bedenine yönelik içindeki beton kütle alındı; bu restorasyon işiydi. Kubbe formu oluşturuldu. Bir taraftan da sağ çalışması yapılmaya başlandı. Sonra bu çalışma devam ederken beton kütüklü çıktığı için statik sorunlar çıkmıştı. Onun için bir proje hizmet alımı tekrar Vakıflar Bölge Müdürü bünyesinde yapıldı. O da bittikten sonra yani proje tamamlandıktan sonra statik projenin çizimi yapıldıktan sonra da uzmanlarının gözetiminde sonra da bizden ödenek talepleri oldu. Ödenek taleplerine tekrar uygun mütalaa ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ödenek verdik. Yani 2021-2022 yılı restorasyon işi tamamlandı. Şu an 2 tane iş var orada. Birincisi saat mekanizmasının kurulması işi. Saat mekanizmasının yani ana mekanizmanın kendisi sponsor marifetiyle alındı” bilgilerini paylaştı.

3-248

STATİK SORUNLAR İLE KARŞILAŞILDI

Yetkili Saat Kulesi’nin hizmete ve ziyarete açılmasının uzun sürmesi ile ilgili olarak, “Statikle ilgili de yapıya yönelik Vakıflar Bölge Müdürü uzmanlarının onayladığı proje doğrultusunda bir statik proje hazırlandı. Şu an onun uygulaması yapılıyor. Yani bu yıl yapılan işin kaleminin içerisinde saat mekanizmasının oluşturulması ve statik müdahale yapılıyor. Bu restorasyon işinin uzun sürmesiyle biliyorsun ki biz bir mekanizma aradık. Uzun bir süre kurulmada mekanizma sistemi arandı. Bu mekanizmanın bulunması kolay olmadı. Yani oraya normal bir saat takılacağına 19. yüzyıldaki saat formunu oluşturup oraya yerleştirmek daha şık olur diye düşündük. O saat formuna yönelik bir araştırma oldu. Bu sırada da statik sorunlar ortaya çıktığı için o beton kütle dağıldı ve çatlaklar ortaya çıktı.  Statik sorunları gidermek için Vakıflar Bölge Müdürlüğü yeni bir proje hazırladı. Uzun bir süreç oluyor. İstemediğimiz durumlar ortaya çıkıyor. Buradaki bütün yapı denetim hizmetleri, kontrollü uygulama faaliyetleri ve tüm işlemleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü yürütüyor. Zaten kanunen biz yürütemeyiz. Bu yılın sonunda bitirilmesi planlanıyor. İster istemez hava koşullarının bazen sıcak ve soğuk olmasından dolayı orada bir harç kullanıyoruz. O harcın donması ve burada statikte ilgili harcın uygulanacağı yerler çok önemli. Bu yüzden biraz zaman kaybımız oluyor. Yani statikten dolayı zaman kaybımız oluyor. Ama biliyorsun ki bu da önemli bir yapı. Öyle bir anda bitirmek de olmuyor” diyerek açıklamasını tamamladı.

Antalya Saat Kulesi 2023 Yılı Güçlendirme İşi 28 Ağustos 2023’te başladı. 6 aylık bir süresi bulunan güçlendirme işinin 24 Şubat’ta bitiş tarihi görülürken hedeflenen sürede yapılırsa yıl sonuna kadar hazır olacağı vurgulandı. Güçlendirme işinin 2 milyon 431 bin 901 TL olduğu görülürken, yüklenici firmanın Yivli Minare Restorasyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi olduğu şantiye şefinin ise İnşaat Mühendisi Onur Perer olduğu görüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ATSO Başkanı Ali Bahar: Rusya -Ukrayna savaşı kayıt dışılığı arttırdı

ATSO Başkanı Ali Bahar: Rusya -Ukrayna savaşı kayıt dışılığı arttırdı