Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Doyran'da HES Tehlikesi Sürüyor! Hedef Antalya'nın Canını Çıkarmak

Doyran'da HES Tehlikesi Sürüyor! Hedef Antalya'nın Canını Çıkarmak

İlk kez Akdeniz Gerçek’in gündeme taşıdığı Doyran Göleti’ne HES yapılmasını isteyen DOYRAN A.Ş.’nin projesinde tarımsal sulama ve içme suyu tehdit altına girerken yaban hayatı da büyük zarar görecek. JMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı ise, “Dereye can suyu mu verilecek yoksa canınız çıksın suyu mu verilecek bilinmiyor” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Doyran'da HES Tehlikesi Sürüyor! Hedef Antalya'nın Canını Çıkarmak
MUHABİR: Arda Kır

Konyaaltı ilçesinde bulunan Doyran Göleti’nin ana damarlarından olan bir dereye regülatörü ve hidroelektrik santrali yapılması planlanırken hem bölge halkından hem siyasilerden hem de kent savunucularından büyük tepki gelmişti. İçme ve tarımsal sulamada Antalya’yı besleyen Doyran Göleti’ne yapılacak HES sonrası yurttaşın büyük mağduriyet yaşayabileceğini dile getiren uzmanlar, projenin iptalini istemişti. HES projesine karşı ayaklanan bölge halkı tarımsal sulamaya büyük bir darbe vurulacağını ifade etmişi.


DEBİ HES İÇİN YETERSİZ

Doyran’ın suyunun HES projesi için yetersiz olduğu ifade edilirken, suyun yetersiz olduğunun farkında olan DSİ ve elektrik şirketinin suyun neredeyse tamamına el koyacak bir proje olarak tasarlandığı ileri sürüldü. DOYRAN A.Ş. tarafından yapılması planlanan projede suyun yalnızca yüzde 10’unun can suyu olarak dereye bırakılacağı ve bu yüzde 10’luk suyun da bölgenin karstik yani gözenekli olması sebebiyle kısa mesafede yok olabileceği ifade edildi. Derede 8-10 kilometre boyunca tamamen kuraklık olabileceği ifade edilirken tarımsal sulama ve içme suyuna ulaşımın aksayacağı ifade edildi. HES ile ilgili raporda ise köylerdeki ihtiyacın karşılanması için hesap yapılacağı ifade edilirken, yapı ruhsatı olmayan taşınmazların bu matematiğe katılmadığı da belirtildi. Yakın zamanda daha fazla kuraklık beklendiği de ileri sürülürken HES ile birlikte suyun borulara hapsolacağı ve insanların kullanımı dışında yaban hayatını da olumsuz etkileyeceği belirtildi. 


“HES İÇİN SU ÜST KOTLARDA BİRİKTİRİLMELİ”

Konuyla ilgili Akdeniz Gerçek’e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, “Doyran Göleti’nin bir beslenimi ve tarımsal sulama amaçlı çiftçilere sunulan bir tahsisi var. HES yapılması için üst kotlarda suyun birikmesi gerekiyor. Boru içerisinden hızlıca iniş yaptırılsın ki enerji üretilebilsin. Aradaki bu alan tamamen kapalı bir boruyla geçecek. Özel enerji santralleri burada maksimum enerji üretebilmek adına suyu tutmak isteyecek. Bunun da kontrolü sağlıklı yapılmıyor. Burada can suyu mu verilecek yoksa canınız çıksın suyu mu verilecek? Doyran’ın bu anlamda yapılacak olan HES ile birlikte tekrar ele alınması gerekiyor. Çok büyük debilerde olmayan beslenimin sadece yüzde 10'un ki bu yüzde 10'unun da ölçümleri ve tespitleri konusunda kurumların titizlikle çalışması gerektiğine inanıyorum. Özellikle sulama amaçlı tarımsal faaliyetleri olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum” dedi. 



 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Yanlışını Antalya Düzeltti! Hangi Parlak?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Yanlışını Antalya Düzeltti! Hangi Parlak?