Oyunların çocuklar üzerindeki etkileri gerçekten abartıldığı kadar çok mu? Bu makalemde oyunların çocuklar için önemi ve etkilerinden bahsettim.
Oyunlar çocukları nasıl etkiliyor? Geçmişte yapılan pek çok haberde oyunların çocukları kötü etkilediklerini söyleseler de ben buna katılmıyorum.
Yapılan haberlerde sunulan argümanlarda "şiddet içerikli oyun oynayan çocukların şiddete eğimli olduğunu" öne sürüyorlardı. Sizce bu gerçek mi?
Bu argümanı doğru olarak kabul edecek olursak bütün FPS, Savaş oyuncularının tamamını rehabilite mi etmeliyiz?
Milyonlarca kişi şiddet, savaş ya da mücadeleci oyunlar oynayarak büyüdü. Bu oyunları oynayan kişilerin pek çoğunun şu anda başarılı bir kariyeri ve hayatı var.
Basit bir argümanla "oyunlar çocukları şiddete meyilli yapıyor" demek bana göre dünyanın en cahilce söylemlerinden birisidir.
Çocuğunuzun hangi oyunları oynadığı, nasıl oynadığı (tepki ve reaksiyonları) değerlendirerek çocuğunuzun oyuna nasıl tepki verdiğini anlayabilirsiniz.
Günümüzde çoğu oyuncu oyunları sadece gerçeklikten uzaklaşmak, kafasını dağıtmak için oynuyor. Elbette bazı oyuncular oyunları çok ciddiye alıyor ve oyunu kazanamadığı zaman agresif reaksiyonlar gösterebiliyorlar. Fakat bunun oyunun içeriğiyle alakası olduğunu düşünmüyorum.
Kaybetmek, zamanını hoşa harcıyormuş gibi gelmesi bütün herkesi çileden çıkartır ve agresifleşmesini sağlar.
Bu oyuncuların oyunları bu kadar ciddiye almadan, sadece eğlence amaçlı oynamayı öğrenmesini gerekli. Biz oyuncular oyunları bu kadar ciddiye almazsak daha çok eğlenebilir ve keyif alabiliriz.
Ama oyunları çok aşırı ciddiye alırsak sadece hayatımızın tamamını anlamsız bir zevk almak için monitör karşısında heba etmiş oluruz.
Çocuğunuz oyun oynarken "inanılmaz fazla küfür ediyor, masayı ya da duvarları yumrukluyor ve buna benzer reaksiyonlar" veriyorsa sorun oyunlarda değil çocuğunuzun psikolojisindedir.
Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurarak sorunu çözebilir ya da bir psikolog eşliğinde çocuğunuza destek olabilirsiniz.