Son yıllarda Türkiye’de iş hayatı, yoğun bir tempo ve belirsizlikle dolup taşıyor. Birçok özel sektör çalışanı haftada sadece bir gün izin yapıyor. 

Yapılan iş kamuda veya kurumsal şirketlerde yapılanın aynısı ama hem maaş düşük hem haftada 1 gün izin var.

Siyasiler, yöneticiler bence ilk olarak bu duruma el atmalı. Bir insanın insan olduğunu hatırlaması için haftada en az 2 gün tatil yapması gerektiğini düşünüyorum.

Yoğun çalışma hem insanın verimliliğini düşürür hem de yapılan işin kalitesi de doğru orantılı düşeceği için büyük zararlara yol açabilir.

Mevcut ekonomik tabloda, maaşlara dokunulmadan yöneticiler tarafından yapılacak bir düzenleme tüm siyasi, ekonomik akışı değiştirebilir.

Kara vericiler diyecek ki; 

“Kamuda veya özel kurumsal şirketlerde çalışanlar haftada en az 2 gün izin yapıyor. Özel sektör çalışanları neden 1 gün izine niye razı olsun ki? İşveren sen planını programını her çalışanın haftada 2 gün izin yapacak şekilde ayarla. Eğer bunu kabul etmiyorsan da haftada 1 gün izin yapan çalışana en az 3 asgari ücret vermek zorundasın. Sürdürülebilir işler için cumartesi- pazar günleri tatil yapılamayabilir evet. Haklısın. Bu yüzde çalışanlara cuma-cumartesi, Pazar-pazartesi, Çarşamba-

Perşembe gibi veya arka arkaya iki gün değil haftada herhangi bir iki günü seç ve çalışan o iki gün izin yapsın.”

Sürekli olarak istihdam sorunlarından bahsediliyor. Böyle bir düzenleme ile istihdam sorunu da büyük ölçüde çözülecektir. Sürekli Avrupai iş disiplini ve çalışma prensiplerini ileri süren yöneticiler, çalışan haklarına geldiği zaman Afrika ülkelerine geriliyor.

Şu kural basittir; “Her çalışan haftada en az iki gün tatil yapacak. Eğer bunu kabul etmiyorsan o çalışana çok yüksek meblağlar vermek zorundasın” denilmesi, her iki duruma da uyulmaması takdirinde devlete çok yüklü bir ceza ödenmesi ile caydırıcı hale getirilebilir.

Türkiye, Avrupa ile kıyaslandığında en yüksek çalışma saatlerine ama en düşük kazançlara sahip olanların ülkesi. 

Bu söylediğim konu tüm boyutlarıyla ele alınıp, düzgün, uygulanabilir ve kurala uyulmaması noktasında caydırıcılık sağlanabilir duruma getirilirse hem ülkedeki istihdam artar hem de çalışanların ömrü uzar. Evet hakikaten ömrü uzar. Haftada 1 gün izin yapan kişiler erken ölür demiyorum. Yaşarken ölmez.

Bu durum işverenlere biraz para kaybettirir farkındayım. Onlarda şu ana kadar, haftada 1 gün izin ile çalışan emekçilerin üzerinden kazandıkları paralara sayacak. Bu bedeli öyle ödeyecekler.

Bu çalışmayı yapan siyasi partinin barajı geçme ihtimali bile var. Büyük oy oranlarına sahip partiler bu çalışma ile iktidar bile olabilir.

Tahminime 16-17 milyon insandan bahsediyoruz. Bu insanlardan yüzde 80’i haftada 1 gün izin yapıyor tahminimce. 13-14 milyon oy potansiyeli yatıyor.

Bir düşünün bence… 

Sadece kamu çalışanlarını ve kurumsal sektörlerde çalışanları değil, haftada 1 gün izin yapan özel sektör çalışanlarını da düşünün.

Geç olmadan düşünün…