Aile bütün toplumlar için önemlidir. Tabii ailenin korunması da öyle. Ama tek tip bir aile yok. Aile homojen bir yapı da değil! Aile yapıları ve özellikleri toplumdan topluma, aynı ülke içinde de bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Sadece bu da değil, aile konusu o kadar çok çeşitlilik gösterir ki; “ korunması gerekir.” Denilen makbul aile tipi, kime göre, neye göre, hangi değer yargıları ve ölçütlerle seçilir diye, insan haliyle merak ediyor!

Daha fazla kafanızı karıştırmadan ben size aile tiplerini ve özelliklerini belirteyim istedim. İşte aile tipleri:

Büyüklüklerine göre;

Geleneksel ( geniş) aile, çekirdek aile, kök aile, modern aile.

Yerleşim yerlerine göre ise;

Kırsalda yaşayan, gecekonduda yaşayan ve kentte yaşayan aile.

Aile içi otorite ilişkilerine göre;

Ataerkil aile, anaerkil aile, demokratik aile, değişken aile, çocuk erkil aile.

Tabii bunun yanı sıra eğitimli aile ( ebeveynler), eğitimsiz aile.

Daha pek çok sınıflandırma yapabiliriz tabii ama, soru şu;

Otoriter, baskıcı, söz hakkı tanımayan ve aile bireylerini mutsuz ve huzursuz eden, katı kuralları olan ailelere sahip olmak mı? Yoksa, herkesin söz sahibi olduğu, en büyükten en küçüğe kadar sevgi ve saygı gösterilen, özgürce yaşanılan, huzurlu, mutlu bir ailenin bireyi olmak mı tercihiniz? Sizin değer yargılarınız; hangi tip aileyi korumaktan yana?

Aslında kişilerin, yetişme tarzı, eğitimi, hayata bakışı, değer yargıları hatta yaşam tarzı bile; “ aile “ tanımını, olması gereken aile tipini ya da korunması gereken aile tipini sizden farklı algılayabiliyor!

Dolayısıyla aile güzellemesi yapanların, aile korunmalıdır diyenlerin kafasındaki aile ile, sizin kafanızdaki aile seçimi farklı olabilir!

“Ailenin korunması” kavramı hepimize sempatik geliyor ama; “ Hangi aile?” Sorusunu sorduğumuzda, hemfikir olunmayacağı belli gibi!