Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem Gelir İdaresi Başkanlığı Oyuncaklardan ÖTV Alacak Mı?

Gelir İdaresi Başkanlığı Oyuncaklardan ÖTV Alacak Mı?

GİB, oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddialarını yalanladı. Yalnızca belirli uçan oyuncakların vergiye tabi olacağı açıklandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Gelir İdaresi Başkanlığı Oyuncaklardan ÖTV Alacak Mı?
KAYNAK: Haber Merkezi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sosyal medyada ve bazı basın organlarında yer alan oyuncaklardan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Özellikle üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncakların ÖTV kapsamına alınacağı söylentileri, GİB tarafından yapılan açıklamayla netlik kazandı.

GİB’den Açıklama: “Oyuncaklardan ÖTV Yok”

GİB'in internet sitesinde yapılan açıklamada, ‘’Dün Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen kanun teklifinin 10. maddesi ile kamuoyunun 'drone' diye bildiği ancak Kanun yazım tekniği açısından uluslararası tanımlamada yer aldığı GTİP numarası ile (9503.00) yazılması gereken ibare, eşyanın üst başlığını tanımlayan adı olup aşağıdaki gibidir:

'Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri tekerlekli oyuncaklar, oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak bebekler, diğer oyuncaklar, küçültülmüş (scale) modeller ve benzeri eğlencelik modeller (hareketli olsun olmasın), her türlü bilmeceler (puzzle)'

Buraya kadar eşyanın adı olup, esas verginin kapsamına alınan kısım bundan sonra parantez içinde yazılan '(Yalnız 9503.00.75.00.00; 9503.00.79.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numaralarında yer alan yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar)' kısmıdır'' ifadelerine yer verildi.

Gerçeği Yansıtmamaktadır

GTİP numarasıyla tanımlanan eşyalar içinde sadece belirli uçan oyuncakların vergi kapsamına alınacağını açıklamalarda şu ifadelere yer verildi;

"ÖTV Kanunu GTİP tanımlı eşyaları vergi kapsamına aldığından, mevcut mevzuatın ekindeki listede yer alan eşyanın tamamen vergi kapsamına alınmak istenilmediği durumlarda, eşyanın adı ile esas vergilenen kısmın daraltıldığı ve bu daraltmanın 'sadece' veya 'yalnız' ibareleri ile belirlendiği görülmektedir. Özetle, Kanun yazım tekniği olarak eşya adı şeklinde yazılması gereken ibarelerin, içeriğine girmeden sadece adından o eşyaya vergi getirildiği şeklinde yorumlanması doğru değildir. Dolayısıyla üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır." 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Finike’de Kamyonet Devrildi: 1’i Ağır 8 Yaralı

Antalya Finike’de Kamyonet Devrildi: 1’i Ağır 8 Yaralı