Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem Ehliyet yenileme süresi doluyor! 6 milyon sürücü için ceza yolda

Ehliyet yenileme süresi doluyor! 6 milyon sürücü için ceza yolda

2024 yılı sonuna kadar eski tip sürücü belgelerini yenilemeyen vatandaşlar cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. İşte detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ehliyet yenileme süresi doluyor! 6 milyon sürücü için ceza yolda
KAYNAK: AA

31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla eski tip sürücü belgelerini yenilemeyen vatandaşlar cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. 1 Ocak 2016’da verilmeye başlanan yeni tip sürücü belgeleri için indirimli yenileme fırsatı devam ediyor.

İndirimli Yenileme Fırsatı

31 Aralık 2024'e kadar eski tip sürücü belgelerini yenileyen vatandaşlar, 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı olmak üzere toplam 15 lira ödeyerek yeni ehliyetlerini alabilecek. Bu tarihe kadar yenileme işlemlerini tamamlamayanlar, 2025 yılından itibaren indirimli tutardan yararlanamayacak ve eski tip ehliyetler geçersiz sayılacak.

6 Milyon 264 Bin Kişi Henüz Ehliyetini Yenilemedi

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kişiselleştirme Şube Müdürü Kemal Kalkan, bugüne kadar 27 milyon 803 bin kişinin yeni tip sürücü belgesi için başvurduğunu açıkladı. Kalkan, "31 Aralık 2024 itibarıyla sürücü belgesini yenilemeyen 6 milyon 264 bin vatandaşımız bulunmaktadır" dedi.

Yenileme İşlemleri ve Başvuru Süreci

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor. Başvurular tamamlandıktan sonra ehliyetler, PTT aracılığıyla vatandaşların adreslerine teslim ediliyor. Ayrıca, başvuru sürecinde geçici sürücü belgesi ile araç kullanmak mümkün.

Gerekli Belgeler

Yenileme işlemi için gerekli belgeler şu şekildedir:

Eski tip sürücü belgesi
Sürücü sağlık raporu
Biyometrik fotoğraf

Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont

Vatandaşların ayrıca Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) kayıtlı bir adreslerinin bulunması gerekmektedir.

Cezai Yaptırımlar Kapıda

Kemal Kalkan, sürücü belgelerini yıl sonuna kadar yenilemeyenlerin cezai yaptırımlarla karşılaşacağını belirtti. Eski tip belgelerin 2025 itibarıyla geçersiz sayılacağını vurgulayan Kalkan, "Vatandaşlarımız, eski tip sürücü belgeleriyle araç kullandığında Karayolları Trafik Kanunu'nda düzenlenen cezalara tabi olacak" ifadelerini kullandı.

Sağlık Raporu ve Randevu Zorunluluğu

Ehliyet yenileme işlemleri için sağlık raporu alınması zorunludur. Yetkililer, yıl sonunda oluşabilecek yoğunluktan kaçınmak için belgelerin bir an önce yenilenmesini tavsiye ediyor.

Ehliyet Teslimatı 2 İş Günü İçinde Tamamlanıyor

Yeni tip sürücü belgelerinin basımı en fazla 2 iş günü sürüyor. PTT tarafından yapılan teslimatlar, 56 il merkezinde 1 gün, diğer il merkezlerinde 2 gün, köy ve ilçelerde ise 4 gün içinde tamamlanıyor.

Ödeme İşlemleri ve Ücret Detayları

Yenileme için ödenecek toplam bedel 15 lira olup, bu tutar 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payından oluşmaktadır. Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2024 Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo'nun! Nihon Hidankyo Kimdir?

2024 Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo'nun! Nihon Hidankyo Kimdir?