Gelecek için gençlerin en büyük kaygısı; “hangi mesleği seçmeliyim?” sorusu ile ortaya çıkıyor. Çünkü teknoloji ve robotlaşma arttıkça, bazı meslekler doğal olarak önemini kaybedecek insanlar için. Pek çok işi robotlara kaptırma kaygısı, şimdiden insanları kara kara düşündürüyor!
Ama bazı mesleklerin de hiç kuşkusuz yıldızı parlayacak. Çünkü onları en mükemmel robotlar bile yapamayacak! İşte bu mesleklerden biri ve bence en önemlisi de “ Gerontolog” yetiştiren, “ Gerontoloji Ana Bilim Dalı” olacak! Neden derseniz;
_ Gerontoloji, yaşlılık ve yaşlı sorunlarını ele alan bir bilim dalı olduğu için, giderek yaşlı nüfusu çoğalan bir dünyada, en çok “ gerontolog” lara ihtiyaç duyulacak! Şu anda Sağlık Bakanlığı, gerontologları bakanlık bünyesinde, sağlık elemanı olarak değerlendirmeye başladı bile.
_Aslında geç bile kaldılar. Çünkü hala, yaşlı bakım evlerinde, huzur evlerinde, “ gerontolog” yok! Olanlar da, yetersiz sayıda. Onların devletin her kurumunda, hatta özel kurumlarda da istihdam edilmeleri lazım. Çünkü bizim ülkemiz de artık yaşlı bir nüfusa sahip ve o insanlara da her kurumda hayatlarını kolaylaştıracak, yeniliklere uyumlarını sağlayacak ve en önemlisi de onları anlayacak gerontologlar gerekiyor!
_Hiç bir robot yaşlı davranışlarını, yaşlıların sınırlı güç ve becerilerini, yeni dünyaya uyumları için nasıl desteklenmeleri gerektiğini bilemez! Yaşlı psikolojisini anlayamaz. Dahası, zaten homojen bir yaşlı grubu da olmadığı için; her bir yaşlıya, eğitimi, sosyal yaşamı, eğilimleri ve farklı rahatsızlıklarına göre ne yapılması gerektiğini ancak, bireysel çalışmalarla, “ gerontologlar” bilir ve yardımcı olabilir.
_Her toplum için, o toplumsal kültüre uygun yetişmiş gerontologlar, yaşlılar için olmazsa olmaz bir meslek grubu olarak ön plana çıkacaklar. Artık yaşlı dünyamızın, giderek yaşlı insanların dünyası olmaya başlaması ile, yaşlılar için uygun şehirler, evler, yaşam alanları hızla planlanmak zorunda. Bu konuda nelerin gerekli olduğu konusunda en çok fikir sahibi insanlar “ gerontologlar” olacak. Onlara danışılacak!
_ Sağlıklı yaşlanmayı öğretecek olan gerontologlardır. Ama yaşlılık hastalıkları olan demans, Alzheimer, Parkinson ve başka tür unutkankanlıklar için, eğitim yoluyla hastalıkları yavaşlatmak, kişiye özel çalışmalarla, beyinde yeni sinapslar oluşturmak ve hasta yakınlarını eğitip, yol göstermek de yine gerontologların işidir.
_Bence geleceğin vazgeçilmez mesleğine sahip olmak isteyen gençler, kesinlikle iş garantili olan “ Gerontoloji” yi seçmeliler. Çünkü yaşlı nüfusun her zaman onlara ihtiyacı olacak. Tabii yaşlılara bakanların da öyle…