Yıl başında fiyat artışlarını dengelemek amacıyla devreye sokulan ithalat formülünün 10 aylık değerlendirmesi ortaya çıktı. Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre, ocak-ekim döneminde canlı hayvan ithalatı 884 milyon dolara yükseldi. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun verilerine göre, bu dönemde 859,6 milyon dolarlık sığır ithalatı gerçekleşti.
Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %961'lik artışla 154,1 milyon dolarlık sığır ithalatı yapıldı. Bu ithalatın en büyük payı, 67,3 milyon dolarla Brezilya'ya ait oldu. Sığır eti, buğdayın ardından en çok ithal edilen ikinci ürün olarak kaydedildi.
2018'de 1 milyar 768 milyon dolarla zirveye ulaşan canlı hayvan ithalatı, sonraki yıllarda düşüş trendine girmiş ve 2022'de 181 milyon dolara kadar gerilemişti. Ancak, 2023'ün ilk 10 ayında 884 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı gerçekleşti ve yıl sonunda bu rakamın 1 milyar doları aşması bekleniyor.
Karkas et fiyatlarındaki artış da dikkat çekici. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin verilerine göre, karkas etin kilogram fiyatı 30 Kasım itibarıyla 235.15 TL'ye yükseldi. Bu da kilogram başına 392 TL'ye denk gelirken, ocak ayında 126,87 TL olan karkas et fiyatı 10 ayda %85'in üzerinde arttı.
Öte yandan, dünya genelinde sığır eti fiyatlarındaki artış oranı BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün endeksine göre %8,1 olarak belirlendi. Türkiye'de ise 850 milyon doları aşan canlı hayvan ithalatına rağmen et fiyatlarındaki yükseliş durdurulamadı. Rekabet Kurumu, kırmızı et sektörüne yönelik inceleme başlattığını duyurarak, teşebbüslerin rekabeti kısıtlayıcı anlaşma veya kararlarla Kanun'u ihlal edip etmediklerini değerlendireceğini belirtti.