Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Günlük kiralık evlerde yeni Hile ortaya çıktı!

Günlük kiralık evlerde yeni Hile ortaya çıktı!

Yeni günlük kiralama düzenlemesi 1 Ocak'ta başlamış olsa da, belgesiz kiralama yapan ev sahipleri 200 TL'ye ilan verip 2.000 TL talep ediyor. Tatil bölgelerinde bu yasa ihlali öne çıkıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Günlük kiralık evlerde yeni Hile ortaya çıktı!
KAYNAK: Haber Merkezi

Yeni düzenleme ile günlük kiralık dairelerde belgesiz kiralama sorunu artış gösterdi. Yasayı aşmak için ev sahipleri çeşitli taktiklere başvuruyorlar. Örneğin, Antalya'da bir ev sahibi, 250 TL'lik bir ilanı 2.000 TL olarak fiyatlandırıp, banka açıklamasına "borç ödemesi" yazılmasını istiyor. Tatil bölgelerindeki daireler ise turizm belgesi almadan faaliyet göstermeye devam ediyor ve ilanlarda fiyatlar farklı şekillerde belirtiliyor.

Günlük kiralık evlerde yeni Hile ortaya çıktı!

28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayınlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" ile Airbnb ve benzeri günlük konut kiralamaya dair yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle birlikte turizm konutu belgesi zorunlu hale geldi. Günlük kiralık ilanlarda düşüş görülürken, özellikle tatil beldelerinde kiralama faaliyetlerinin devam etmesi dikkat çekiyor. Ancak, birçok ilan sahibinin hala turizm konutu belgesi almadığı gözlemlenirken, ilanlarda fiyatların farklı şekillerde belirtilmesi kafa karışıklığı yaratıyor. Bazı ilanlarda günlük kiralama bedeli üzerinden 10 kata varan oranlarda ücret isteniyor.

Sabah gazetesine göre, sömestr tatilinin başlamasıyla birlikte yerli turist talebinin arttığı Bursa, Erzurum, Afyonkarahisar ve Antalya gibi iller aranıyor. Bir Antalya ev sahibi, turizm konutu belgesi almak için başvuruda bulunduğunu belirterek, "Odada bir otelde aradığınız her şey mevcut. İlanda fiyat 250 TL ancak bu yıllık ücret. Eğer 5 günlük kiralayacaksanız günlük 1.500 TL. Bunu banka üzerinden ödersiniz, ancak açıklama kısmında lütfen 'borç ödemesi' olarak belirtin" şeklinde bilgi verdi.

Afyonkarahisar'da yer alan bir evin işletmecisi ise ilan bedelini günlük 250 TL olarak belirlediklerini ancak fiyatın gerçekte 1000 TL olduğunu söyledi. "Biraz gelir elde etmek için böyle bir ilan verdik. Siz evden çıkınca biz temizlik yapıyoruz. Elektrik, su, doğalgaz giderlerimiz var. Biz bunu 250 TL'den verirsek zarar ederiz" diyen işletmeci, evin turizm belgesi olmadığını ve bu durumun herhangi bir şikâyet nedeni olmadığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Elmalı’da Yem Desteği

Elmalı’da Yem Desteği