Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya İran yine başörtü katili oldu!

İran yine başörtü katili oldu!

İran'ın başkenti Tahran'da başörtüsü takmadığı gerekçesiyle ahlak polisinin uyguladığı şiddet sonucu ağır yaralandığı iddia edilen 16 yaşındaki Armita Geravand'ın hayatını kaybettiği bildirildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İran yine başörtü katili oldu!
MUHABİR: Tayfun Akyatan

İran'ın başkenti Tahran'da başörtüsü takmadığı gerekçesiyle ahlak polisinin uyguladığı şiddet sonucu ağır yaralandığı iddia edilen 16 yaşındaki Armita Geravand'ın hayatını kaybettiği bildirildi.

İran Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı haber ajansı Borna, Geravand'ın, "yoğun tıbbi tedavinin ve yoğun bakımda geçirdiği 28 günün ardından" Cumartesi günü hayatını kaybettiğini duyurdu. Yaklaşık bir hafta önce de Geravand'ın beyin ölümünün gerçekleştiği bildirilmişti. Uluslararası düzeyde de tepki toplayan olayda, Kirmanşahlı bir Kürt olan Geravand'ın nasıl komaya girdiği büyük tartışma konusu.

231004123353-01-armita-geravand-iran

Ahlak polisi tarafından itildi

İnsan hakları savunucuları, 1 Ekim'de yaşanan olayda Geravand'ın başörtüsü takmadığı gerekçesiyle Tahran metrosunda ahlak polisi tarafından itildiğini veya darp edildiğini, bunun sonucunda da komaya girerek, Tahran'da bir hastanede tedavi altına alındığını öne sürüyor. İranlı yetkililer ise Geravand'ın başörtüsü takmadığı gerekçesiyle şiddete uğradığı iddialarını reddediyor. İran resmi haber ajansı Irna'ya göre, Geravand "tansiyonunun düşmesi" sonucu bayılarak düştü ve başını vurdu.

hh-2

"Beyinde hasara yol açacak şekilde düştü"

Tasnim haber ajansı da doktorların "resmi" değerlendirmesine dayandırdığı bugünkü haberinde, Geravand'ın "beyinde hasara yol açacak şekilde düştüğünü" belirtti. Haberde bunun sonucunda da Geravand'ın kramplar yaşadığı ve "beyne giden oksijenin azaldığı ve aniden tansiyonunun düşmesiyle beyninde ödem meydana geldiği" aktarıldı.

Mahsa Amini ile aynı kader

Armita Geravand'ın ölümü, Eylül 2022'de Mahsa Amini'nin başörtüsü takmama nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından gerçekleşen ölümünü anımsatıyor. Amini'nin ölümünden sonraki haftalarda, İran hükümetine karşı protesto gösterileri patlak vermiş, bu gösteriler sırasında birçok kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

1016786-277546998

Amini'nin ölümünden bu yana, birçok İranlı kadın başörtüsü zorunluluğuna karşı çıkıyor. İran hükümeti ise başörtüsü zorunluluğunun ihlal edilmesinin ardından, başörtüsü takmayan kadınlara daha sert cezalar verilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırladı, ancak henüz yürürlüğe girmemiş durumda. Bu yeni yasa, başörtüsü takmayanlara para cezaları, hatta bazı durumlarda 15 yıla kadar hapis cezaları ve 5 bin euroya kadar para cezaları getiriyor. Amini'nin ölümünden sonra sıkça eleştirilen ahlak polisi, 2022 sonbaharında sokaklarda görev yapmayı bırakmış, ancak Temmuz ayında yeniden sokaklarda görev yapmaya başlamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bilim ve geleceğe yatırımın adresi mersin üniversitesi

Bilim ve geleceğe yatırımın adresi mersin üniversitesi