Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Teknoloji İran’ın Yerli Üretim Çemran-1 Uydusu Başarıyla Fırlatıldı

İran’ın Yerli Üretim Çemran-1 Uydusu Başarıyla Fırlatıldı

İran, "Çemran-1" adlı yerli araştırma uydusunu Kaim-100 roketi ile fırlattı. Yaklaşık 60 kg ağırlığındaki uydu, 550 km yörüngeye yerleştirildi.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
İran’ın Yerli Üretim Çemran-1 Uydusu Başarıyla Fırlatıldı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı (İHA)

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran tarafından geliştirilen "Çemran-1" adlı yerli üretim araştırma uydusu, Kaim-100 uydu taşıyıcı roketi ile başarıyla fırlatıldı. Yaklaşık 60 kilogram ağırlığındaki uydu, 550 kilometre mesafedeki yörüngeye yerleştirildi.

 İran’ın Yerli Üretim Çemran-1 Uydusu Başarıyla Fırlatıldı

Kaim-100 Roketinin Önceki Başarıları

Kaim-100, Devrim Muhafızları Ordusu'na ait katı yakıtlı bir uydu taşıyıcı roketidir. Kasım 2022'de yapılan yörünge altı test uçuşunda başarı sağlamıştı. Bu fırlatma, İran'ın uydu teknolojisindeki ilerlemelerini gösteriyor.

Uluslararası Tepkiler ve İran'ın Savunması

ABD ve Batılı müttefikleri, İran'ın balistik füze faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, İran’ın kıtalar arası balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına gizlediğini iddia ediyorlar. İran ise geliştirdiği füzelerin konvansiyonel olduğunu ve BMGK'nın 2231 sayılı kararına uygun olduğunu savunuyor.

Önceki Uydu Fırlatmaları

İran, ocak ayında "Sureyya" adlı uzaktan algılama uydusunu fırlatarak 750 kilometre mesafedeki yörüngeye başarılı bir şekilde yerleştirdiğini duyurmuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AVM'de sosyal deney: Heimlich manevrası ile kurtardılar

AVM'de sosyal deney: Heimlich manevrası ile kurtardılar