Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya Çin’den Emeklilik Reformu: Emeklilik Yaşı Yükseliyor

Çin’den Emeklilik Reformu: Emeklilik Yaşı Yükseliyor

Çin, yaşlanan nüfus ve sürdürülemez emeklilik sistemi sorunlarına yanıt olarak emeklilik yaşını artırma planını duyurdu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çin’den Emeklilik Reformu: Emeklilik Yaşı Yükseliyor
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Çin, yaşlanan nüfus ve emeklilik sistemi sorunlarına çözüm bulmak amacıyla emeklilik yaşını önümüzdeki 5 yıl içinde kademeli olarak artırmayı planlıyor. Yaşam beklentisinin artması ve mevcut emeklilik yaşının dünya genelinde düşük kalması nedeniyle bu reform, gerekli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çin, dünya genelinde en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden biri. Şu an erkekler için emeklilik yaşı 60, beyaz yakalı kadınlar için 55, işçi kadınlar için ise 50. Ancak, Ulusal Sağlık Yetkilileri, 60 yaş ve üzeri nüfusun 2035 yılına kadar 280 milyondan 400 milyona çıkmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, düşük doğum oranlarının yarattığı endişe de dile getirildi.

Şu anda, her bir Çinli emeklinin geçimi 5 işçinin katkısıyla sağlanıyor. Fakat bu oranın 2030’da 4 işçiye, 2050’de ise 2’ye düşeceği öngörülüyor. Ekonomistler, artan sayıda emeklinin maaşını ödemek için azalan işgücünü kullanan mevcut sistemi sürdürülemez buluyor ve reformun gerekliliğine dikkat çekiyor.

65 Yaş Ayarlamalardan Sonra Nihai Sonuç Olabilir

Reform, geçtiğimiz hafta yapılan ve 5 yılda bir gerçekleşen en üst düzey Komünist Parti toplantısı Üçüncü Plenum'da kabul edildi. Henüz emeklilik yaşının ne kadar ve ne zamana kadar yükseltileceği belirtilmemiş olsa da, 2023 yılı sonunda yayınlanan Çin Emeklilik Gelişim Raporu'nda "65 yaşın ayarlamalardan sonra nihai sonuç olabileceği" öne sürüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İYİ Parti'den istifa eden Nimet Özdemir kimdir? Nereli? Kaç yaşında?

İYİ Parti'den istifa eden Nimet Özdemir kimdir? Nereli? Kaç yaşında?