Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya Belgrad'da Lityum Madeni Protestosu: Gözaltına Alınan Üç Kişi İçin Eylem Düzenlendi

Belgrad'da Lityum Madeni Protestosu: Gözaltına Alınan Üç Kişi İçin Eylem Düzenlendi

Belgrad'da, lityum madeni çıkarma projesine karşı düzenlenen protestolar sırasında gözaltına alınan üç kişi için eylem yapıldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, projede ısrarcı olacağını ve halkla görüşme yolunu savundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Belgrad'da Lityum Madeni Protestosu: Gözaltına Alınan Üç Kişi İçin Eylem Düzenlendi
KAYNAK: AA

Belgrad'da, Rio Tinto'nun Loznica'da yürüttüğü lityum çıkarma projesine karşı düzenlenen protestolar sırasında gözaltına alınan üç kişinin serbest bırakılması talebiyle eylem yapıldı.

10 Ağustos'ta gerçekleştirilen gösterilerde, Ivan Bjelic, Nikola Ristic ve Jevdenlike Julian Dimitrijevic isimli üç kişi gözaltına alınmış ve hapis cezasına çarptırılmıştı. Göstericiler, Nemanjina Caddesi ve Kneza Milos Caddesi'nin kesiştiği kavşağı kapatarak, "gözaltındakileri bırakın" ve "kazamayacaksınız" şeklinde sloganlar attı.

Gösterilere 20 Binden Fazla Kişinin Katıldı

Ivan Bjelic'in 40 gün, Nikola Ristic ve Jevdenlike Julian Dimitrijevic'in ise 30'ar gün hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Üç kişinin avukatı Aleksandar Petrovic, ceza kararına itiraz edeceklerini belirtti. Gösteriler sırasında tren istasyonlarına girilmiş ve bazı yollar kapatılmıştı. Sırbistan İçişleri Bakanlığı, gösterilere 20 binden fazla kişinin katıldığını duyurdu ve "kamu düzeni ve huzurunu ihlal ettikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Vucic Lityum Çıkarma Projesinde Israrcı Olacağını Söyledi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, lityum çıkarma projesinde ısrarcı olacağını ve bu konuda diyalog yolunu savunduğunu ifade etti. Vucic, lityum çıkarma projesinin halkla görüşülmesi ve referanduma gidilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, lityum madeni rezervlerine dair kazı işlemlerinin iki yıl boyunca yapılmayacağını vurguladı.

Lityumun Avrupa'da Çıkarılması Stratejik Bir Adım Olarak Görüyor

Sırbistan'ın lityum madeni rezervleri, Rusya ile Batı arasındaki dengeyi zorluyor. Avrupa Birliği ve Almanya, lityum madeni kaynaklarının Avrupa'da çıkarılmasını stratejik bir adım olarak görüyor. Çin'in Sırbistan'daki en büyük yatırımcı olduğu ve Sırbistan'ın Çin'le savunma alanında işbirliği yaptığı belirtiliyor. Vucic, ülkesinin Çin ve Batı ile ilişkilerini dengede tutmaya çalıştığını ifade etti.

Lityum Talebi 40 Kat Artabilir

Lityum, elektrikli araçların bataryalarında kritik bir rol oynuyor. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), 2040 itibarıyla lityum talebinin 2020'ye göre 40 kat artabileceğini öngörüyor. Elektrikli araçlar, yeşil enerjiye geçişte önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak, lityum ve diğer madenlerin çıkarılma süreçleri çevre ve insan sağlığı açısından sorunlar yaratıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Göztepe Basketbol Halil İbrahim Aksoy'u renklerine kattı

Göztepe Basketbol Halil İbrahim Aksoy'u renklerine kattı