Eğer iyi, erdemli ve duyarlı biriyseniz, bilmek istemeyeceğiniz gerçeklerle yüzleşmek ve bilmiyorsanız, bu gerçekleri öğrenmek, sizi üzebilir, fena halde canınızı yakabilir! Bunu en baştan söyleyeyim dedim. Ama umursamayan, vurdumduymaz tuzu kurulardan ya da haramzadelerdenseniz, vicdanınız, çoktandır cüzdanla yer değiştirdiyse, mesele yok, korkmayın, bu yazı sizi çok da etkilemez!
İşte o gerçekler:
“ TÜİK’in “Gelir ve Yaşam Koşulları 2021” araştırmasının sonuçları, Türkiye’de giderek derinleşen eşitsizliğin ulaştığı çarpıcı boyutu bir kez daha gözler önüne seriyor!
_ Türkiye’ de en zengin yüzde 20’lik kesimdekiler toplam gelirden yüzde 46,7 pay alırken, en yoksul yüzde 20’lik kesimin aldığı pay yüzde 6’ da kalmış!
_ Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü, maddi yoksunluk içindeymiş!
_ Hane kalabalıklaştıkça, yoksulluk oranı derinleşiyormuş!
_ Ülkemizde sürekli yoksulluk oranı da yıllar itibarıyla dramatik bir artış kaydetmiş! Buna göre 2018 yılında yüzde 12,7 olan sürekli yoksulluk oranı, 2021 yılında yüzde 13.8’e yükselmiş!
_ Hanelerin yüzde 38’i, iki günde bir eti, tavuk ya da yemek masrafını,
_ Hanelerin yüzde 33’ü beklenmedik harcamaları,
_ Hanelerin yüzde 20’si evin ısınma ihtiyacını,
_ Hanelerin yüzde 63’ü eskimiş mobilyaların yenilenmesini, ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etmiş!
Belli ki o dönemde yapılan araştırma da; henüz elektrik fiyatlarıyla, benzine süper zamlar gelmemişti! Eğer gelmiş olsaydı, insanlar bunları da bütçelerinden karşılayamadıklarını beyan ederlerdi TÜİK adına araştıranlara…
_ Yine TÜİK verilerine göre, oturulan konuta sahip olanların oranı, 2020 yılına göre 2021 yılında 0,3 puan azalarak, yüzde 57,5 olarak hesaplanmış. Kirada oturanların oranı yüzde 26,8, lojmanda oturanların oranı yüzde 1,2, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise, yüzde 14,6 olmuş!
(Belli ki bu araştırma da, bu yıl artan ev fiyatlarını ve artık uçuşa geçen kiraları kapsamıyor!)
_ Yurttaşların barınma problemleri için TÜİK verilerine baktığımızda, nüfusun yüzde 34,3’ü konutunda izolasyondan dolayı, ısınma sorunu,
_ Yüzde 33,9’u, sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. gibi problemleri yaşamış!
_ Borç veya taksit ödemesi olan yurttaşların oranı yüzde 63,7 olmuş ve bunların sadece yüzde 6,6’sı bu ödemeleri yük kabul etmezken, yüzde 23’üne borçlar çok yük getirmiş!
_ Hanelerin yüzde 61’i evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamadığını beyan etmiş!
Veriler böyle, ben TÜİK’ in yalancısıyım. Ama şimdi pek çok kişi az bile söylemişler diyecek. Çünkü hepimizin geçim yükü giderek artıyor!