Kalkınmamızı engelleyen temel sorunlar karşısında ne yapılmalıdır?
1) Gittikçe derinleşen ekonomik kriz, gelir dağılımındaki dengesizlik, engellenemeyen enflasyon.
2) Hızlı vergi artışları, vergilendirmedeki dengesizlik, aynı dengesizliğin dolaylı ve dolaysız vergilere de sürdürülüyor olması, aynı zamanda vergi affındaki ölçüsüz uygulamalar.
3) Geçmediği otobanların ve köprülerin ve kanalların, uçmadığı hava alanlarının vb. Özel yatırımlar nedeniyle vatandaşa vergilerin yüklenmesi.
4) Şehir hastaneleriyle ilgili, uzun yıllara dayalı yüksek faiz içerikli borçların fark gözetilmeden yaygınlaştırılmış olması.
5) Genel verilere göre 15 milyonu bulan sığınmacı, mülteci yahut ilticacılara yapılan yüksek orandaki paranın tasarruf edilmesi için öncelikle geri kabul anlaşmalarına ve diğer uluslararası hukuka ve sözleşmelere dayanarak ülkemizdeki yabancıların geri gönderilmesi yapılan araştırma ve açıklamalara göre 25 yıl sonra ülkemizin ciddi anlamda demografik yapısının bozulacağı, her alanda toplumsal sorunların önüne geçilemez hale geleceği, toplumsal dengenin alt üst olacağı gibi çok alanlı sebeplere bağlı olarak ülkemizde ciddi bir beka sorunu zuhur edeceği söylenmiştir.
6) Yargı sistemimizde detaylı reformların yapılması gerektiği.
7) Milli eğitim sistemimizde yapılan çok yönlü değişikliklerin mutlaka bir kere daha gözde geçirilmesi gerektiği.
8) Çok alanlı olarak uzun yıllardan bu yana sürdürülen kontrolsüz özelleştirmelerin durdurulması ve bu konuda karar sürecinin kontrol altına alınması, ilgili yasaların dikkate alınması.
9) Kırsaldaki sade vatandaştan başlatılarak devletin tüm kurumlarında, özel sektörün her boyuttaki yapılanmaları boyutunda, devletin en tepesindeki masa ve makamlara kadar, ayrımsız, fark gözetilmeden ulusal bir tasarruf seferberliği başlatılması.
10) Yer altı ve yer üstü milli kaynaklarımızın işletilmesi ve değerlendirilmesinde tasarruflarımızın yabancıların kıskacından uzaklaştırılarak yerli ve milli kavramının kaynaklarımız üzerinde de
Yerelleştirilerek milli çıkarlarımızın korunması.
11) Enerjide yaz ve kış saat uygulamasına geri dönülmesi 4+4+4 sisteminin yeniden gözden geçirilerek taşımalı eğitime de son verilmesi vb. başkaca ulusal meselelerimizin yeniden ele alınması.
12) Ciddi bir tarım reformu yapılmalıdır.
13) İthalat kontrol altına alınmalıdır.