1998 yılında Türkiye Birleşmiş Milletlerle çölleşmeyle ilgili bir sözleşme imzaladı. Zira 2040 yılında Türkiye çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Tarım alanlarımızın yüzde 25.26 sının yüksek derecede çölleşme tehlikesinden etkileneceği rapora bağlanmıştır. Mera alanlarımızın da yüzde 34.56 sının aynı şekilde çölleşmeden etkileneceği beyan olunmuştur.2005 sözleşme yürürlüğe girmiş, 2011 yılında Orman su İşleri Bakanlığı bünyesinde "EROZYON VE ÇÖLLEŞMEYL İLGİLİ BİR GENEL MÜDÜRLÜK" kurulmuştur.
ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE ULUSAL STRATECİSİ EYLEM PLANI 2015-2030 YILLARI ARASINDA bir eylem planı hazırlanmıştır. Planda küresel arazi planlaması, erozyonla mücadelenin güçlendirilmesi esas alınmıştır. Bu konuda geniş tabanlı çözüm yolları üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
TÜRKİYE ARAZİ TAHRİBATININ DENGELENMESİ ULUSAL RAPORUNA GÖRE;
1 milyon hektar arazinin ağaçlandırılması, 750 milyon hektar meranın ıslah edilmesi, 2000.000 hektar tarım alanının ıslahı ön görülmüştür. Yanı sıra 2946 hektar maden sahasının rehabilitasyon çalışması yapılması planlanmıştır. Bu çalışmanın kapsamında ayrıca orta Asya ülkeleri; Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Türkiye arasında bir eğitim çalıştayı da oluşturuldu. Bir de Eylem planı hazırlandı.
EYLEM PLANINDA ÖZETLE:
Çölleşmeyle yapılan mücadeleye FAO ve UNESCO katkı koymuştur. Çölleşmenin etkileri arasında çevre, hava kalitesi, Meteoroloji su kaynaklarının kuruması, ekosistem üzerine olan etkileri, biyo çeşitliliğimize, flora, fauna üzerine, çölleşmeye karşı mücadele, olan etkileri, erozyon, bitki örtüsünün tahribi, doğal ortamın bozulması, göç ve kıtlık, sosyo-ekonomik sorunların ortaya çıkması, yaşam kalitesinin bozulması vb.
ÇÖLLEŞMEDEN ÖNCELİKLE ETKİLENECEK COĞRAFYAMIZ:
Konya-Karapınar-Iğdır-Aralık-Urfa-Ceylanpınar-Tuz gölü havzası-Reğli- Mardin Batman hatti-Eskişehir çevresi.
ÜLKEMİZDE ÇÖLLEŞMENİN SEBEPLERİ:
2872 sayılı Çevre mevzuatına ve ÇED yönetmeliğine uymadan açılan taş, çakıl ve bilumum maden Ocakları, HES’ler, hidro elektrik santralları, enerji planlaması yapılmaması, yangınlar, arazi açılması, bilinçsiz tarımsal faaliyetler, kontrolsüz özelleştirilmelerle ormanların yok edilmesi, çarpık şehirleşme, Orman Bakanlığının ormanlar üzerindeki aşırı baskısı ve tıraş kesimlerin 4 mevsim devam ettirilmesi erozyon ve devamında çölleşmenin asıl sebepleri arasında yer almaktadır.