Sağlık-Sen, 112’de görev yapan çalışanların yaşadığı sorunları tüm boyutlarıyla ele alan 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı Sonuç Raporu'nu yayımladı. 

112'de Yoğunluğu Azaltacak Öneri

Acil sağlık çalışanlarının sorunlarını ve çözüm önerilerini detaylandıran raporda; 112’ye gelen çağrılar içinde vaka elemesi yapılması öne çıktı. Her gelen çağrıya ambulans çıkışının yapılmaması gerektiği belirtildi:

"112 ekiplerinin gerçek hastaya ulaşabilmesi için 112’ye gelen çağrılar içinde vaka elemesi yapılmalıdır. 112 çalışanlarının yükünü hafifletmek ve sürdürülebilir bir sistem için objektif kriterlerle puanlama sisteminin uygulandığı vaka eleme sistemine geçilmelidir. Dişi ağrıyan, dizi sızlayan hastaya ambulans gitmemelidir. Aksi takdirde kalp krizine, trafik kazasına gidecek ambulans bulamama sorunu ile karşılaşılacak." 

Sağlık Sen Dişi Ağrıyan Dizi Sızlayana Ambulans Gitmesin 2

Acil Çalışanları İçin Ekonomik Talepler ve Haklar

112 çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları ile ilgili taleplere de yer verdi. Öne çıkan talepler şu şekilde sıralandı:

Teşvik ek ödemelerinin artırılması: 112 çalışanlarının 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerine eşdeğer risk ve zorlukta iş yaptıkları belirtilerek, hak ettikleri ödemeleri alamadıkları ifade edildi.

Yemek ücretlerinin artırılması: Günümüz ekonomik şartlarına göre yemek ücretlerinin yetersiz olduğu belirtildi.

Sürücü farklarının artırılması: Ambulans şoförlüğü yapan ATT, paramedik ve sağlık memurlarına verilen sürücü farkının yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

Araç sigortaları: Ambulansların kasko/sigorta işlemlerine araçların değer kaybının da dahil edilmesi istendi.

Öneriler

112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı Sonuç Raporu'nda, mevzuat düzenlemelerinden fiziki koşullara kadar bir dizi öneri sıralandı:

Mevzuat düzenlemeleri: 112 acil sağlık hizmetlerindeki mevzuat eksikliklerinin gözden geçirilerek uygulamaya uygun hale getirilmesi talep edildi.

Fiziki koşulların iyileştirilmesi: Hem komuta merkezi hem de istasyonların fiziki şartlarının düzeltilmesi gerektiği belirtildi.

Sosyal Medyanın Gizli Tehlikesi: Beyin Çürümesi Sosyal Medyanın Gizli Tehlikesi: Beyin Çürümesi

Personel istihdamı: Yoğun bölgelerde personel artırılması ve gerekli yerlerde ek istasyonlar kurulması gerektiği ifade edildi.

Yıpranma payı ve nöbet ücretleri: Çalışanlara yıpranma payı verilmesi ve nöbet ücretlerinin artırılması istendi.
 

Kaynak: İHA