Günümüzde küreselleşme sonucu artan yoksulluk, en çok çocuklara zarar veriyor! Çünkü çocuğun fiziksel, duygusal ve entelektüel gelişimi kötü etkileniyor! Bütün toplumlarda yoksulluktan zarar gören en duyarlı kesim çocuklar oluyor! Ama yoksulluğun en acı sonucu, bebek ve çocuk ölümlerini arttırmasıdır!

 

Yoksul evlerdeki bebeklerin ve çocukların yaşadıkları sorunlar arasında; açlığa varan beslenme yetersizlikleri ki; (bu bir çocuk için de, yetişkin için de işkencedir aslında), kötü fiziksel ve hijyenik koşullar ve bunların sonucu olarak; menenjit, orta kulak enfeksiyonları, soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonu, çeşitli parazit hastalıkları gibi enfeksiyonlara daha sık yakalanma olasılığı ve çocuk yaşamı için riskli durumlar var! Beslenme yetersizliği çoğu çocukta kanda demir eksikliği, beyin ve vücutta kalıcı hasarlar bırakabiliyor! Yine uzun dönemli açlığın önemli bulgularından birisi de, boy kısalığı ve gelişme geriliği oluyor.

 

Daha anne karnında başlayan bebek yoksulluğu, bebeğin düşük ağırlıklı doğmasına, gelişim bozukluğuna ve ölüme neden olabiliyor!

 

Dünya Bankası kişi başına günlük 1 Dolar kazancı, “ Uluslararası Yoksulluk Sınırı” olarak kabul ediyor! Bu rapora göre; “Dünya nüfusunun beşte biri günde kişi başına 1 dolardan daha az, 2.5_ 3 milyarı ise günde 2 dolardan daha az gelire sahip!

 

Yine günümüzde gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocukların yüzde 40’ı yani ( yaklaşık 500 milyon çocuk) günde 1 doların altında yaşamaya çalışıyorlar! Yoksulluğun çocuklara yaşattıklarına yürek dayanmıyor!

 

Çocuk yoksulluğu, sağlıksız kuşaklara neden oluyor! Çocuklar, o savunmasız varlıklar, acı çekiyor! Çocuk yoksulluğunun hemen önü alınmalı! Yoksa bu durum geleceğimizi karartacak boyutlara ulaşacak!