Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Yerel Türkiye’nin üretim yeri Mersin’de domatesle ilgili gelişme

Türkiye’nin üretim yeri Mersin’de domatesle ilgili gelişme

Türkiye’nin üretim merkezi Mersin'de yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir gelişme yaşandı. İşte haberin detayları...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye’nin üretim yeri Mersin’de domatesle ilgili gelişme

Mersin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan bir şehir. Kış aylarında örtü altı tarım yapılan Mersin’de domates fideleri büyüyerek hasat zamanına geldi. Her yıl 1 milyon 200 bin tonun üzerinde domates üretilen Mersin’de Erdemli ilçesi 600 bin ton ile lider konumda.

Yazın açık alanda yetiştirilen fideler, kışın örtü altına alınarak domates haline geldi. Kızaran domatesler, üreticiler tarafından dikkatlice toplanıp iç piyasaya dağıtılmaya başlandı. Ancak daha önce Rusya-Ukrayna, şimdi ise İsrail-Filistin arasındaki savaş nedeniyle ihracatta sorunlar yaşandı. Bu da domates fiyatlarının geçen yıla göre düşmesine neden oldu. Domatesin üreticiden 6-7 TL’ye satıldığı şehirde, marketlerde 30 TL’ye ulaşmasının tüketiciye de haksızlık olduğunu söyleyen üreticiler, ihracat kapılarının açılmasını istedi.

“İhracatın önündeki engeller kalkmalı”

Üretici Yusuf Yılmaz, “Örtü altı tarım ile domates yetiştiriyoruz. Bu yıl verim çok iyi. Domateslerimizi hasat edip iç piyasaya sunuyoruz. Şu an ihracat yok. Topladığımız domatesler İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve doğu illerine gidiyor. Şu an Türkiye’de sera üretimi fazla ve ihracat olmadığı için domates arzı çok. İhracatın önündeki engellerin kalkması gerekiyor” dedi. Erdemli’de domates işleyip yurt dışına gönderen 2 firmanın olduğunu ancak İsrail-Filistin savaşı yüzünden durduğunu belirten Yılmaz, “Savaşlar yüzünden ihracat yapılamadığı için geçen sene 10-15 TL arasında olan domates fiyatı şu an 6-7 lira. Biz 7 liraya verdiğimiz domatesin markette 20 lira olması gerekir, tüketiciye de yazık” diye konuştu. Türkiye’nin örtü altı domates üretiminde Mersin ve Antalya’nın ilk iki sırada olduğunu da hatırlatan Yılmaz, Mersin’de Erdemli ilçesinin ülkenin yüzde 30’unu karşıladığını söyledi. Yaklaşık 25 yıldır sebze üretimi yapan Muharrem Gür ise “Erdemli Mersin’in domates üretiminde en gelişmiş bölgesi. Bu sene biraz Pazar problemli görünüyor. Geçen yıllarda üretilen domatesler ihracata gidiyordu. Savaş nedeniyle şimdi gitmiyor. Savaş biterse ihracat açılabilir ama bitmezse zor. İhracat konusunda destek bekliyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde önemli gelişme

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde önemli gelişme